- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukA stratégiai gondolkodás fontossága gyerekkorban

A stratégiai gondolkodás fontossága gyerekkorban

A stratégiai gondolkodás alapvető életkészség. Ismerd meg, miért olyan fontos, és hogyan segíthetsz gyerekednek megtanulni és gyakorolni ezeket a készségeket.

A stratégiai gondolkodási készségeket nap, mint nap szinte észrevétlenül gyakoroljuk. Segítenek jó döntéseket hozni, megérteni tetteink következményeit és megoldani a problémákat. Ezeket a hihetetlenül fontos készségeket a nagy bevásárláshoz szükséges listákon keresztül, a munkához vezető legjobb útvonal feltérképezéséig mindenben felhasználják a felnőttek. Ez az a folyamat, amikor a fókuszt és az önkontrollt használjuk a problémák megoldására, valamint a célok kitűzésére és követésére.

A stratégiai gondolkodás más készségeket is igényel, mint például a kommunikáció vagy a kapcsolatok kialakítása: alapvetően a stratégiai gondolkodás segít jó és megalapozott döntéseket hozni.

Mi a stratégiai gondolkodás és miért fontos?

A gyermek természetes kíváncsisága segít megalapozni a stratégiai gondolkodást. Ez megköveteli tőlünk, hogy befogadják az információkat, elemezzék azokat, és ítéletet hozzanak róluk. Az ilyen típusú aktív szerepvállalás pedig hatalmas képzelőerőt és kíváncsiságot igényel. Ahogy a gyerekek új információkat fogadnak be, egyfajta könyvtárat töltenek fel az agyukban. El kell gondolkodniuk azon, hogy az új információ hogyan illeszkedik ahhoz, amit már tudnak, vagy megváltoztatja-e az általuk már igaznak tartott információkat.

Hogyan tudod segíteni gyermeked stratégiai gondolkodásának a fejlesztését?

A teljesség igénye nélkül íme pár technika, amelyek segítségével gyermeked megtanulhatja és gyakorolhatja a stratégiai gondolkodást.

Bátorítsd a kíváncsiságra való törekvését

Minden szülő átesik a rettegett „miért” korszakon. Ez hosszabb távon idegesítő lehet, de tudatos hozzáállással a gyerek (és a szülő) előnyére fordítható. Segíts gyermekednek elméleteket kialakítani és tesztelni azokat, kísérletezni és megpróbálni megérteni, hogyan működik a világ. Bátorítsd új dolgok felfedezésére, hogy nyugodtan tegyen fel kérdéseket, hogy tesztelje az elméleteit, gondolkodjon kritikusan az eredményekről, és arról, miket tehetnének másképp a változásokhoz.

Tanulj és játszva taníts

Ahhoz, hogy megtanítsd gyermekednek megérteni a dolgok működését, hogy felkelt benne a tanulás iránti szeretet és vágyat, nem elég, ha a gyakorlatban te így élsz. Nem vagy tanár, akit éveken át arra képeztek, hogy tanítson. Ugyanakkor rengeteg lehetőség van a kezedben, amik a segítségedre lehetnek ebben. Olvass könyveket, böngészd az Internetet, beszélgess barátokkal, idősebb családtagokkal, vagy szakértőkkel, hogy a gyakorlatba tudd ültetni a tapasztalati tudásod. Azaz át tudd adni a gyerek számára érthető nyelven a stratégiai gondolkodás lényegét. Ebben segítségedre lehetnek a stratégiai játékok, amik izgalmas, mókás és érdekfeszítő módon építik fel a stratégiai gondolkodás mozaikjait.

Támogasd az érdeklődés fenntartásában

Amikor a gyerekek elmélyülnek egy témában vagy valamilyen elfoglaltságban, jobban elköteleződnek és hajlandóbbak kísérletezni. Az ismereteik bővítésének folyamata rengeteg lehetőséget kínál a stratégiai gondolkodás fejlesztésére, így annak a cselekvésnek a bátorítása megtérülő befejtetés. Legyen szó teherautókkal és járművekkel való tanulásról, vagy a rovarok iránti élénk érdeklődésről, segítsd gyermekedet, hogy követhesse a szenvedélyét.

A különféle problémák és konfliktusok kezelésekor a megértéséhez és a lehetséges megoldások kidolgozásához szükséges a stratégiai gondolkodás készségeinek alkalmazása. Ezért jó úton jársz, ha segítesz gyermekednek megtanulni a problémamegoldás lépéseit, és azt, hogy bátran alkalmazza a stratégiai gondolkodást a problémák megoldásának folyamataiban.

Mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek