- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukAz összefüggések megértésének fontossága gyerekkorban

Az összefüggések megértésének fontossága gyerekkorban

A csecsemők születésük pillanatától kezdve kapcsolatot teremtenek. Olyan, mintha tudnák, hogy amikor meglátnak egy cumisüveget, akkor eljött az etetés ideje. Ahogy a kisgyermekek nőnek és fejlődnek, megtanulnak kapcsolatokat teremteni, hogy megértsék és elsajátítsák a világ dolgait. Ezeket a kapcsolódásokat egészen felnőtt korukig folytatják, amik lehetővé teszik számukra, hogy megértsék az élet működését, és hogy sikeresek legyenek abban a világban, amelyben élnek.

Kapcsolatok létrehozása

A kapcsolatok létrehozása valójában magában foglalja a dolgok összekapcsolásának megértését, beleértve az alábbi felismeréseket.

Hasonlóságok

A gyerekek idővel megtanulják rendezni és kategorizálni a tárgyakat például forma, méret, szín és típus szerint. Ebben óriási segítséget jelenthetnek például a Duplo® és a LEGO® szettek, amik egész kis koruktól kezdve szórakoztató módon tanítják meg többek között a csoportosítás (hasonlóság) képességét is.

Különbségek

A tárgyak vagy a különféle élőlények osztályozásához meg kell érteni azt is, hogy miben különböznek egymástól. Például idővel meg kell érteni, hogy a pingvinek és a struccok madarak, de más madarakkal ellentétben nem repülnek.

Kapcsolatok

A tányérok, kanalak és villák mind különböző tárgyak. Lehet, hogy formájukban, méretükben vagy színükben nem hasonlítanak egymáshoz, de rokonok, mert mindegyiket az evésre használjuk. A gyerekek úgy építenek kapcsolatokat, hogy megértik, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a dolgok.

Szokatlan kapcsolatok

Amikor a gyerekek már képesek olyan társításokat kialakítani, amelyek szokatlanok vagy a normákkal ellentétesek, akkor beszélhetünk már a valódi kreatív gondolkodásról. Ahogy kialakítják saját egyedi perspektívájukat, úgy hozhatnak létre új perspektívákat és interakciókat. Például megértik, hogy az edényeket és a fakanalakat anyu főzésre használja, de közben rájönnek, hogy ezekből a különféle fém és műanyag eszközökből egy kafa dobfelszerelést is megépíthetnek.

A kommunikáció fejlődésének támogatása szülőként

Hagyd, hogy hibázzon

A hibázás a tanulás elengedhetetlen része, és amikor a gyerekek hibáznak, kapcsolatokat is kialakítanak a fejükben. Valójában gyakran ezeket a leckéket a legkönnyebb megjegyezni, mert a gyerekek valós következményeket tapasztalnak.

Ösztönözd a felfedezést a játékokban

Segíts a gyerekednek például kincses térképet készíteni vagy vadásszatok eltemetett kincsekre! Ez a közös szórakoztató játék lehetőséget biztosít számára, hogy újabb kapcsolatokat fedezzen fel a környezetében.

Játsszatok

A különböző összefüggések megismerésében számos játék segíthet, ami sokkal élvezetesebb és általában eredményesebb is, ha a gyerek és a szülő együtt játssza. Legyen a gyerekszobában sok logikai és ügyességi játék, mint például memóriajátékok, illesztőjátékok, kirakók és egyéb készségfejlesztő játékok.

Mutass rá új kapcsolatokra

Bár a gyerekek jó megfigyelők, sok dolog elkerüli a figyelmüket, különösen, amikor még kicsik. Szülőként segítheted gyereked új összefüggések megértésére úgy például, hogy visszakérdezel dolgokra. „Mit vettél észre?”, „Szerinted miért történt ez?”, „Szerinted, mit jelenthet ez?” stb.

Segítsd, hogy ki tudjon lépni a komfortzónájából

Erre a képességre minden gyereknek szüksége lesz az egész élete során, ezért sosincs túl korán felkészíteni őket a rugalmas gondolkodásra. Kis korban ezt játékosan érdemes beilleszteni a fejlesztésbe. Kérdezd meg például, hogy milyen lenne az élet, ha csak hátrafele sétálhatnánk, vagy hogy járás helyett csak futhatnánk. El sem tudod képzelni, hogy az ilyen helyzetgyakorlatokkal milyen messzire szárnyalhat gyermeked fantáziája és a problémamegoldó képessége.

Mert játszani jó!