- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljuk5 szülői praktika, hogy gyermeked letegye a telefonját

5 szülői praktika, hogy gyermeked letegye a telefonját

Biztosak vagyunk abban, hogy veled is gyakran megesik, ami a legtöbb szülővel. Akár hányszor megpillantod gyermeked, ő a telefonját nyomkodja, miközben benned felmegy a pumpa és fogcsikorgatva halkan felhorkansz: „Letennéd végre a telefonod?”

És minél többször, újra és újra kimondod ezeket a szavakat, egyre inkább azt érzed, hogy az idegeidre megy ez az egész kütyüzés.

Naphosszat görgetik az Instát, YouTube videókat néznek, folyton pityeg a telefonjuk az üzenetektől, vagy éppen mindennél fontosabb megöntözni egy játékban a terméseket, vagy Pokémonokat keresni az utcák rengetegében. Soha nem ér véget.

Tudjuk, hogy nem nyugtat meg, amit most mondunk, de ezzel nem vagy egyedül. Az az igazság, hogy a legtöbb szülő erre panaszkodik, annak ellenére is, hogy ők adják a gyerekek kezébe a készülékeket.

A mostani generáció sajnos egyre jobban ragaszkodik a telefonjaihoz, azt is mondhatjuk, hogy telefonfüggők. Mi felnőttek is, de mennyivel könnyebb a gyerekekről beszélni. Ugye?

Mindannyian tudjuk, hogy a technológia rengeteg pozitív előnyt kínál, ugyanakkor egy időszívó és frusztráló dolog is egyszerre.

Figyelj most, mert sokat tehetsz a változásért! A panaszkodás és az idegeskedés helyett legyél kreatív, hogy rávedd gyermeked a telefonja lerakására. Ebben szeretnénk a segítségedre lenni.

Reméljük, találsz 1-2 kivitelezhető ötletet az alábbi tippjeink között!

5 szülői praktika, hogy gyermeked letegye a telefonját

1 Állíts fel szabályokat

Ez a legkézenfekvőbb és legegyszerűbbnek tűnő módszer, bár sok esetben ez a legutolsó, ami a szülőknek eszükbe jut. Túl macerás és következetességet igényel. Pedig a gyerekeknek egyáltalán nincs szükségük telefonra a vacsoraasztalnál, a leckemegírás közben vagy lefekvés előtt az ágyukban. Ha mindent hagysz a régiben, csak a bajt hívod magad ellen.

Ehelyett alakíts ki egy helyet a lakásban, ahová le lehet (kell) tenni a telefonokat és ahonnan el is lehet azokat vinni. Akkor, amikor a telefonhasználati házirend azt lehetővé teszi. Ha több és különböző korú gyermeked van, természetesen a szabályok legyenek egyediek.

2 Ajánlj fel alternatívákat

Kínálj fel néhány nem elektronikus lehetőséget és tedd ismét szórakoztatóvá a családi életet. Fogj egy kártyacsomagot, egy puzzle-t, egy akármilyen játékot vagy néhány kézműves kelléket, és csináljatok valamit közösen! (Persze, ha az időjárás engedi, menjetek ki a szabadba és játszatok együtt.). Tudod, ebben az az érdekes, hogy amíg belemélyednek egy játékba, eszükbe sem jut a telefonjuk. De amint nincs irányítás, a telefonjaikért kapkodnak.

3 Mutass példát

Más szóval: tedd le a saját telefonod! Most őszintén valld be! Hányszor szóltál már gyermekedre, hogy tegye le a telefonját úgy, hogy közben a sajátod tetején kukucskáltál át? Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek többet tanulnak abból, amit látnak, mint amit mondanak nekik. Tehát, ha azt szeretnéd, hogy ne lógjon folyton a telefonján, te se tedd azt!

4 Adj több feladatot gyermekednek

Vegyél elő pár régi kötelező olvasmányt, például a Kincskereső kisködmönt, és olvassátok el gyermekeddel. Valószínűleg nagyra nyílt szemekkel és tátott szájjal hallgatja majd, hogy a régi időkben milyen nehéz és komoly feladatokat kellett a gyerekeknek megoldaniuk. Ezekben a régi történetekben az volt a szerencse, ha egy gyerek iskolába járhatott. Régen a kemény munka a gyerekek életének is a része volt, de azóta a dolgok megváltoztak. Természetesen örülünk, hogy a mi gyerekeinknek nem kell dolgozniuk, de lehet, hogy a mérleg nyelve túlságosan átfordult. Adj gyermekednek mindennap több feladatot. Vigye le a szemetet, menjen le a boltba kenyérért. Takarítsa ki a szobáját. Gereblyézze össze a kertben a lenyírt füvet vagy a leveleket. Szerintünk fogsz találni teendőket.

5 Adj kihívásokat és jutalmazz

Ösztönözd gyermeked arra, hogy minél hasznosabban, a telefonja nélkül töltse el az ideje egy részét. A kihívás lehet például az, hogy kiolvas napi 10 oldalt egy könyvből, hogy elmosogat ebéd után, napi x órát gyakorol egy hangszeren (ha zenél). Bármi, ami egyébként érdekli és amúgy is az élete részét képezi. Csinálj belőle egy kihívást, amiért jutalom jár! A végén csak rájön a gyerek is, hogy a telefonon kívül is van élet, amit szórakoztató vagy hasznos módon is eltölthet.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek