- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukÍgy fejleszd gyermeked ceruzafogását

Így fejleszd gyermeked ceruzafogását

Akár kisiskolás gyermeked van, akár még csak óvodás, azt már biztosan tudod, hogy az írás tanulásakor kissé bumfordinak tűnő, vastagabb ceruzákat írnak elő a tanárok.

A sokféle méretű és jelzésű ceruza nem a szülők bosszantása miatt lettek kitalálva. Ennek komoly pedagógia háttere van, mégpedig az, hogy a ceruzaméret hatással van a finommotorikus készségekre.

A vastagabb ceruzákat a kis ujjacskák könnyebben meg tudják fogni, ami a későbbiekben jelentős hatással lesz a kézírásra.

A vastag ceruza előnyei kisiskolás korban

A túlméretezett kezdő ceruzákban lévő vastagabb grafitmag segít megelőzni a grafittörés okozta frusztrációkat, amik így tovább hegyesek és stabilak maradnak. A vastag grafitmagot ráadásul sokkal könnyebb kiradírozni is, mint a vékonyabbakat.

Lehet, hogy ez túlmisztifikáltnak hangzik, de hidd el, hogy egy éppen írni tanuló kisgyermeknek óriási problémát jelentene az állandó ceruzahegyezés. És az állandó radírozás is megzavarná ezt az összetett tanulási folyamatot, amire az összes többi tanagyag épül majd a későbbiekben.

TIPP: Az alsó tagozatban használt grafit ceruzák puhák: keménységi fokuk B vagy 2B. Ezek a grafit ceruzák háromszög alakúak, hogy segítsék a hárompontos fogás elsajátítását és a helyes ceruzatartást. Bár sokféle javaslattal lehet találkozni, egy dologra figyelj: akkor tudod jól kiválasztani a megfelelő grafit ceruzát, ha látod, hogy gyermekednek könnyen megy vele az írás.

Ceruzafogás-készségfejlesztés ovisoknak és kisiskolásoknak

Az íráskészség fejlesztése valójában már jóval korábban elkezdődik, minthogy beülne az iskolapadba. Az óvodában, de még a bölcsődében is rengeteg rajzos és kifestős feladattal kötik le figyelmüket, amelyek később hatással lesznek a kézírásukra. Ezeket a játékos foglalkozásokat otthon is lehet gyakorolni, de van pár olyan fejlesztő játék, amihez semmilyen eszközre sincs szükség.

Talán nem is gondolnád, de a játszótéren eltöltött idő, a sok-sok felfedezés óriási hatást gyakorolnak gyermeked későbbi írás készségeire. A játékra tehát ne csak időtöltés miatt gondolj, hanem azért is, mert szórakoztatva és észrevétlenül készítheted fel szemed fényét a későbbi kihívásokra.

Az alábbiakban bemutatunk pár olyan dolgot, amelyek már a korai kisgyerekkorban fejlesztik a jó ceruzafogást és a szép kézírást. Szerintünk találsz a listában olyat, amiről sejted, hogy fejleszti a finommotorikus mozgást, és talán olyan is akad rajta, amire álmodban sem gondoltál volna, mégis hasznos.

Néhány ötlet a fejlesztéshez

  • 1/ Akár hiszed, akár nem, de már akkor fejleszted gyermeked kézírását, amikor csecsemőkorában az öledben tartod. Eleinte erősen tartod, majd hagyod, hogy megtartsa magát. A hát erősítésével válik lehetővé, hogy később az íróasztal mögé ülhessen akár több órára is.
  • 2/ Amikor egy kisgyerek tolja a dömpert, vagy a babakocsit, netán fülig vigyorogva csimpaszkodik a mászókán, akkor is észrevétlenül készül az írásra. Ezeknek a toló és húzó mozgásoknak az elvégzésekor ugyanis erősödik a váll és a felkar, amelyek nélkül nem lennének képesek stabilan tartani a karjukat írás közben.
  • 3/ Írás közben stabilizálnia kell a csuklókat is. A csukló erősítéséhez az olyan egyszerű játékok is hozzájárulnak, mint a hinta kötelének a markolása, vagy egy közös anya-gyerek sütögetés során a sodrófa használata.

TIPP: Egy kis hintázásért sem kell minden alkalommal a játszótérre rohangálni. A tányéros hinta bárhova felszerelhető, még a nappaliba is.

  • 4/ A megfelelő ceruzafogás egyik kulcseleme a tenyér íve. Szerezz be pár fogót, papírlyukasztót, vagy töltsd meg vízzel egy sprés palackot és hagyd, hogy nyomkodja apróságod magára, rád, vagy a virágokra.
  • 5/ A helyes ceruzafogást gyakorolhatjátok még gyöngyfűzéssel vagy a konyhában is a levesbe való csipetke csipkedésével.

Légy kreatív otthon és a játszótéren egyaránt! Ahogy láttad, a legáltalánosabb tevékenységek is hozzájárulhatnak az íráskészség fejlesztéséhez. És ami a legjobb, hogy valószínűleg mindent izgalmasnak talál majd gyermeked, hiszen a tanulás korai időszakában számára minden játék.

Mert játszani jó!