- Hirdetés -EnchanTimals babák
Egyéb kategóriaÍgy szabotálja a nyár a gyerekek alvását

Így szabotálja a nyár a gyerekek alvását

Nyár van, szünidő. A nap besüt az ablakokon, a levegő a környéken játszó gyerekzsivajtól hangos, de este 8:30 van már. Mit csinálj? Csábító gondolat hagyni, hogy tovább fent maradjon, hiszen nyári szünet van. De hidd el, még ebben a laza időszakban is fontos betartani a gyereked alvási ütemtervét, és azt is eláruljuk, miért.

Így szabotálja a nyár a gyerekek alvását

Nyári Tevékenységek

Az általános iskolás gyerekeknek gyakran járnak táborokba, amelyek már kora reggel kezdődnek. A legtöbb napközi sem változtat a megszokott menetrenden, és a szülők órarendje sem nagyon változik. Mivel sok minden változatlan marad a nyári hónapokban, a késői lefekvés csak egy dolgot jelent: az alváshiányt.

Az alvás befolyásolja az étvágyat

Az alváshiány megemeli a ghrelin hormon szintjét, amely serkenti az étvágyat. Ezenkívül sok, a tanévben aktív gyermek nyáron több szabadidőt kap. A szabadidő és a túlzott étvágy túlevéshez vezethet. Ez viszont sajnos gyakran a kevésbé egészséges ételek, nasik elfogyasztását jelenti.  

Felborul az alvás-ébrenlét ciklus

A cirkadián rendszer szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusainkat a nap 24 órájában. Ez a belső óra jól működik, ha van egy napi ütemterve a gyermeknek. A nyári kilengések az utazások során felmerülő időzónák közötti eltolódáshoz hasonlíthatók. Ha megszakad az ütemterv, felborul a cirkadián rendszer. Az ezzel járó korai kelés, késői lefekvés, a fáradtság, az éjszakai felébredések sok frusztrációt okozhatnak a gyerekeknek.

Nehéz lesz az iskolai visszatérés

Ha az alvásidőt kevesebb mint egy órával hagyjuk elcsúszni, nem borul fel a világ. De ha hagyjuk, hogy éjszakába nyúlóan fennmaradjanak a gyerekek, akkor szeptemberben egy rejtett szörnyeteggel kell szembenéznünk. Az első iskolai hetek egyébként is megterhelők, de ha egész nyáron más ütemben alszik a gyermek, akkor jó pár hétbe telhet, mire visszaáll a nyáron kibillent alvásritmus.

Így ütemezd be gyermeked nyári alvását

Legyél következetes és tudatos

Mindenekelőtt tervezd meg a nyári lefekvési időt és tartsátok magatokat ehhez. Alakítsd ki gyermeked szobáját úgy, hogy tökéletesen be lehessen sötétíteni. A kinti zaj pedig úgynevezett fehér zajjal tudod tompítani.

Legyen meg a szunyókálási idő

Az óvodásoknak még nyáron is szükségük van napi 10-13 óra alvásra, míg az idősebb gyerekeknek 8-11 óra ajánlott. Azoknak a gyerekeknek, akik már nem szunyókálnak napközben, éjszaka kell feltöltődniük és pihenniük. A kisebb gyerekeknek nyáron is meg kell adni az ebéd utáni szunyókálás lehetőségét, még akkor is, ha bármilyen szórakoztatók a nappali tevékenységek. Játszani jó, de alvás nélkül a játék sem olyan élvezetes.

Ne feledd: a következetes alvási ütemezés és az elegendő alvás kulcsfontosságú az agy és a test egészséges fejlődéséhez, és ezek a rendszerek nem állnak le sosem. A korai lefekvés ötlete vélhetően nem lesz népszerű, de hosszútávon az egész családnak megéri.

Természetesen, egy-egy késői fennmaradás vagy egy félórás napi csúszás nem okoz problémát. De iskolakezdés előtt pár héttel már érdemes visszaállni a ’normális’ alvásütemre.  

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek