- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukA játék tökéletes ellenszere a gyerekkori szorongásnak

A játék tökéletes ellenszere a gyerekkori szorongásnak

Az aggodalmak és félelmek a gyermekkor normális velejárói, de néha az átlagosnál is jobban beágyazódnak akkor is, ha a szülők minden igyekezetükkel meg szeretnék őket nyugtatni.

Sajnos a gyerekkori szorongás odáig fajulhat, hogy akadályozhatja a minőségi alvást és az élet tejes élvezetét. Ezért nem szabad félvállról venni.

Az elmúlt években kezdve a koronavírussal, majd a háborúval és a szinte minden családot érintő gazdasági válsággal, a levegő tele van feszültséggel.

A gyerekek is hallják a híradásokat, látják szüleik kétségbeesett sóhajait, amik táptalajt nyújtanak a bizonytalanságnak és a szorongásnak.

A jó hír az, hogy a játék tökéletes ellenszere lehet a félelemnek.

A játék egyszerre oldja a feszültséget és biztonságos teret ad a nehéz témák kezeléséhez. Amit nem tudnak kimondani, eljátsszák. Például szerepjátékokat játszanak. Babákkal vagy plüssökkel játsszák és mondják el aggodalmaikat, vagy építőkockákkal falat építenek maguk köré, hogy kifejezzék félelmeiket.

A gyerekek gyakran a játékokat használják a nehéz helyzetek feldolgozásához.  

Egy történet színlelésével vagy elmesélésével a jelenet újrateremthető, de ezúttal a gyerek a felelős. A játék eljátszása révén érzelmi gyógyulás megy végbe.

Ha gyermekeden a szorongás jeleit tapasztalod, próbáld ki az alábbi szorongásoldó módszereket!

1 Ajánlj fel különleges időt

A különleges idő lényege, hogy a szülő kijelöl egy 10-15 perces időt, amikor a gyermek bármit megtehet, amit csak szeretne. Fontos, hogy ezt a különleges időt ne zavarja meg semmilyen külső tényező. A telefon csörgése sem. Ha ez a különleges idő rendszeres, akkor egy pozitív levezetéssé válik. A gyermek számíthat rá és tudja, hogy biztonságos terepen van, hogy kijátssza magából az érzéseit anélkül, hogy beszélnie kellene róla.

Lehet, hogy kitalál egy olyan forgatókönyvet, amiben ő a tanár, aki megmondja, mit kell csinálni. De megeshet, hogy a rátelepedő nagy testvér szerepébe bújik. Valójában bármi megtörténhet ebben az időben, csak hagyni kell, hogy a gyerek irányítson. Ezekben a szerepjátékokban a gyerekek megtanulják, hogy a félelem természetes dolog, és ha egy szerető felnőtt van mellette, megtanul a félelmein felülkerekedni.

2 Nevettesd meg

Amikor egy gyermek félelmet vagy szorongást tapasztal, teste természetesen módon felkészül a harcra vagy a menekülésre. Olyan stresszhormonok szabadulnak fel benne, mint a kortizol és az adrenalin. Szíve gyorsabban ver, és megnő a véráramlás az izmaiban, hogy felkészüljön a veszély elhárítására. Ebben az állapotban az ellazulás nehézkes, és a szervezet emésztőrendszere is érintett lehet. Ezért számolnak be gyakran a szorongó gyerekek hasfájásról.

Talán nem is sejted, de ezen a nevetés segíthet. A nevetés ellazítja az izmokat, csökkenti a stresszhormonok termelését és beindítja az endorfinok – más néven a jó közérzet hormonjai – felszabadulását, ami csökkenti a vérnyomást.

Figyeld meg, mi nevetteti meg gyermeked és egyszerűen próbáld meg újra létrehozni azokat a helyzeteket.

3 Adj neki ’erőt’

Amikor a gyerekek félnek, érdemes megfordítani a szerepeket és egy kis hatalmat adni nekik. Ennek megvalósításához különféle forgatókönyveket kreálhatsz. Egy rögtönzött párnacsatában hagyhatod, hogy szanaszét dobáljon bármit. Vagy egy kötélhúzás során hagyhatod, hogy átrángasson a másik szobába. A lényeg az, hogy tegyél a játékba egy kis ellenállást, de fizikailag ne győzd le.

Akár meg is kérheted, hogy ijesztgessen. Mondd neki például azt, hogy „Remélem, nem zársz be a sötét kamrába!” Tegyél úgy, mintha valóban félnél, ettől gyereked erősebbnek érzi magát. De úgy is erősítheted játékosan, ha elkezded üldözni, de sosem tudod elkapni.

Egyszerűen hagyd, hogy nyerjen!

Mert játszani jó!