- Hirdetés -EnchanTimals babák
Egyéb kategóriaÍgy nevelj pénzügyileg tudatos gyereket

Így nevelj pénzügyileg tudatos gyereket

Felnőtt életünk során szinte mindannyian megtapasztaljuk legalább egyszer a rossz pénzkezelés kemény következményeit. Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked elkerülje a pénzügyi buktatókat, akkor előbb, vagy utóbb be kell vezetni őt a pénzügyi ismeretek világába.

Az erre vonatkozó kutatások eredményei azt sugallják, hogy a legtöbb pénzügyi szokásunkat 7 éves korunk körül alakítjuk ki. Ha a pénzügyi tudatosságot nem kezded el időben átadni gyermekednek, később már sokkal nehezebb lesz a jó irányba fordítani.

De vajon hogyan tanítsd meg gyermekednek a pénz értékét és a legfontosabb pénzügyi leckéket?

Íme néhány alap lépés, amit akár azonnal megtehetsz!

1 Adj ’fizetést’

Életkortól függetlenül az egyik legfontosabb dolog, amit megtaníthatsz, hogy a pénz véges forrás. Sok szülő zsebpénzt ad gyermekének, ami már önmagában segíthet megtanulni beosztani a pénzt. Ám amikor meg kell dolgozni a pénzért – valószínűleg te is így teszed -, akkor megtanuljuk körültekintőbben használni. A zsebpénz tehát jó dolog, de a házimunkáért járó fizetség még jobb. A fizetés és a személyes erőfeszítés közötti érzelmi kapocs komoly hasznot ad a gyerekeknek, amikor felnőnek. Napjainkban már arra sincs szükség, hogy egy befőttesüveg 200-ast tarts otthon az elvégzett feladatok kifizetéséhez. gyerekeknek is lehet Revolut kártyát igényelni, amire pár kattintással költségek nélkül lehet pénzt áthelyezni.

2 Kérj hozzájárulást

Szinte minden szülő tudja, milyen az, amikor elviszi a gyerekét egy boltba, ahol elárasztják őket a különféle játékok vagy édességek iránti kérésekkel. Ez különösen a kisebb gyerekekre jellemző, akik még nem értik, hogy havonta csak egy fix kereted van a legfontosabb vásárlásokra.

Ahhoz, hogy megértesd gyermekeddel a pénz értékét, nem árt, ha trükkös vagy és tudatos. Ha például nincs születésnap vagy egy nagyobb ünnep, és gyermeked nagyon vágyik egy új LEGO készletre, mondd ezt! „Rendben. Én kifizetem a felét, te pedig a másik felét.”

Persze ilyenkor majd jön a nyafogás, hogy honnan lesz neki erre pénze, de akkor te felajánlhatod, hogy a házimunkákért kapott pénzből akár gyorsan összejöhet a játék árának a fele. Ezzel a taktikával azt is megtanulja gyermeked, hogy fel kell tudnia állítani a fontossági sorrendet, akár csak neked.

3 Tedd játékossá

Ki mondta, hogy a pénzügyekről való tanulásnak unalmasnak kell lennie? Még a társasjátékok is segíthetnek a gyerekeknek megtanulni a takarékosság fontosságát.

A társasjátékok hatalmas birodalmában a Monopoly vezető helyet foglal el. A felnőttek és a gyerekek is örömmel játszanak vele a világ bármely részén, mivel ez nem csak egy játék, hanem egy valós gazdasági stratégia. Itt nem lehet a szerencsében reménykedni, hiszen minden lépés megfontolást és racionális hozzáállást igényel. A játékosok kiválasztják mely ingatlanok vagy vásárlási lehetőségek hozhatják a legnagyobb hasznot, és minden lépésüknél felmérik a kockázatot a nyereséggel szemben.

A Monopoly Junior Peppa Malac társasjáték a mesefilm édes kis karakterei segítségével vezetik be az akár már 5 éves apróságokat is a pénzügyek izgalmas világába.

Mert játszani jó!