- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljuk5 tipp, hogy ne unják meg a gyerekek a játékaikat

5 tipp, hogy ne unják meg a gyerekek a játékaikat

A legtöbb szülőnek komoly fejfájást okoz, hogy a gyerekeik gyorsan ráunnak a játékaikra. Megveszed gyermekednek a csodás játékot, talán pont egy olyat, amiért ezer éve nyúz. Aztán amikor megkapja, rávet egy pillantást, vagy játszik vele 5 percet, aztán odébbáll. Elkezd valami mással szöszölni, te pedig ott állsz frusztráltan.

Vajon van arra valamilyen praktika, hogy ne unjanak rá a gyerekek a játékaikra? Igen, és mutatjuk is, mik ezek.

Miért unják meg a gyerekek olyan gyorsan a játékaikat?

Mielőtt belemerülnénk ezekbe a tippekbe, gondoljuk át, miért unják meg olyan gyorsan a gyerekek a játékokat. Ennek általában három gyakori oka van.

Lehet, hogy túl messze van a fejlettségi szintjüktől

Egy játék tökéletesnek tűnhet számodra, vagy azt látod, hogy nagyszerű játékként hirdetik. Azonban amikor gyermekednek adod, rájössz, hogy nem a korának megfelelő cukiságot szerezted be. A gyerekek ilyenkor azért hagyják ott a játékot, mert nem tudják használni, így élvezni sem. Vásárláskor figyelj arra, hogy olyan játékot válassz, ami passzol gyermeked korához!

Valami más felkeltette a figyelmüket (például a kartondoboz, amiben a játék érkezett)

Előfordult már olyan, hogy jó sok pénzt költöttél egy játékra, de kisgyermekedet jobban érdekelte a doboz vagy a csomagolás? A játék lenyűgöző dolog, de a kartondoboz is, amibe került! Néha valami más, a játékkal kapcsolatos félrevezeti őket. Az is lehetséges, hogy még nem állnak készen az új tárggyal való játékra.

Jobban érdekli őket, hogy mi történik körülöttük

Próbáltad már játékkal lefoglalni gyermeked, miközben te valami számodra unalmas dolgot csináltál? Például hajtogattad a megszáradt ruhákat. Fogadjunk, hogy tízből kilencszer nem működött. Lefogadjuk, hogy a gyerkőcöd számára érdekesebb volt a te ténykedésed, mint az új, mutatós drága játék! Ez azért van, mert a gyerekek szeretnek részt venni a szüleik dolgaiban.

5 tipp, hogy ne unják meg a gyerekek a játékaikat

Mutasd meg, hogyan kombinálja az új játékot más tárgyakkal (vagy egy másik játékkal, amit szeret)

Ha a gyermeked teljesen belemerült a régi játékaiba, mutasd meg számára, hogyan tudja az újat a régivel együtt használni. Például, ha a kislányod kap egy játék babakocsit, ültesd bele a kedvenc babáját, és máris kezdődhet a babasétáltatás. Fontos tehát, hogy az új játékot a kedvencéhez kapcsolva mutasd meg neki.

Az is lehet, hogy gyermeked ezt magától is megteszi. Ha ez történik, ne avatkozz be, hiszen ilyenkor jön be a kreativitása!

Néha kapunk olyan ’tanácsokat’, hogy dobozoljuk el a régi játékokat, ha valami újat kap a gyermekünk. De ahogyan azt fentebb láthattuk, a kombinálás a kreativitás építője. Ha például a fiad kap egy új teherautót, hagyd elől a LEGO kockákat. Figyeld meg, hogy idővel, megpakolja a dömper rakodóterét, is máris kis szállítmányozóvá válik. A kockát építőanyaggá változnak egy építkezésen.

Egy kisgyermek fantáziájának nincs határa!

Ne legyél túl szigorú a játék „megfelelő” használatával kapcsolatban

Amíg nincs semmi veszélyes abban, amit csinál, hadd játsszon úgy a játékkal, ahogy jónak látja. Ez magában foglalja a kartondoboz beépítését is a játékokba. A legjobb játék mindig kreatív és sokoldalú.

Sokat lehet olvasni a nyitott végű játékok előnyeiről azokkal szemben, amiknek „csak egy” funkciója van. Igaz, hogy jó, ha sok nyitott végű játékkal van tele a gyerekszoba, de az interaktív kedvenceket sem kell mellőzni. Fontos, hogy ne csak a játékot nézzük, hanem a használat módját is. Tulajdon képen bármely játék többféleképpen használható.

Tegyük fel, hogy a lurkód kapott egy interaktív szunyókáló koalát, ami világít és kellemes hangokat ad ki magából. Ha kinőtte, de ne tedd a lomok közé vagy ne ajándékozd el rögtön! Vedd ki belőle az elemeket, tedd a plüss ’állatkertbe’, és hagyd, hogy gyermeked helyette beszéljen és találjon ki történeteket. A lehetőségek végtelenek.

Tedd az új játékot egy történet részévé, hogy még érdekesebb legyen

Néha arra érdemes ösztönözni a gyerekeket, hogy úgy játsszanak egy játékkal, mintha egy történet részei lennének. Ez segít nekik elképzelni, hogyan kell játszani vele, és leköti őket. Figyeld meg! Mielőtt észre vennéd, gyermeked kitalálja a saját történeteit. Ennek egy óriási előnye, hogy a történetmeséléssel folyamatosan fejleszti a saját szókincsét. Kisgyerek korban a legjobb tanulás mindig a játékon keresztül jön létre, ami ráadásul nagyon szórakoztató tud lenni.

Játssz a játékkal, majd vond be a gyermeked is

Nem tud mit kezdeni az új szerzeménnyel a szemed fénye? Tudod mit csinálj! Ülj le mellé, és kezd el játszani az kis jövevénnyel. Szép fokozatosan vond be gyermeked a játékba. Ha megmutatod a játékot használat közben, egyben átadod az új játék örömét is.

Ésszerű mennyiségű játékot tartsatok elől

Bár megértjük, hogy nem akarsz kidobni semmit (ne is tedd), ha eltávolítasz néhány lehetőséget a szem elől, az is segíthet, hogy az új játékra összpontosítson a család legkisebb tagja. Az egészen kicsi gyerekeket egyszerűen túlterheli a sok lehetőség, de ha nincs más, ami elvonhatná a figyelmüket, eszükbe sem jut mással foglalkozni.

Ne stresszelj a megunt játékok miatt!

Végezetül fontos, hogy ne stresszelj, amikor rá sem hederít az új játékra, vagy pillanatok alatt megunja. Számára teljesen természetes, hogy különféle dolgokkal játszik. Tehát ne stresszelj, inkább használd a fenti tippeket.

De megteheted azt is, hogy időnként parkolópályára teszel pár megunt játékot, és rejtve tartod őket. Figyeld meg, hogy ha előveszed 1-2 hónap múlva az uncsi játékokat, hirtelen újra a kedvencekké válnak.

Ha pedig végleg elvesztette egy játék a gyermeked érdeklődését, még mindig vannak lehetőségek, hogy másoknak örömet szerezzenek. Tedd félre a kistesónak, add oda egy ismerősnek, add le a bölcsibe vagy az oviba, vagy adományozd egy jótékonysági szervezetnek, akik eljuttatják a rászoruló gyerekeknek.

Mert játszani jó!