- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljuk6 módszer, amivel megtaníthatod gyermekednek a kihívások kezelését

6 módszer, amivel megtaníthatod gyermekednek a kihívások kezelését

A kihívások kezelése elengedhetetlen életkészség. Olvass tovább és tudd meg, miért olyan fontos, és hogy gyermeked már kiskorában gyakorolhassa és megtanulja ezt a készséget.

Az élet tele van kihívásokkal, hogyan segíthetünk tehát felkészíteni a gyerekeket ezekre a kihívásokra és sikerre?

Azok a felnőttek, akik bizalmi kapcsolatot ápolnak gyermekeikkel, egyszerre tudnak vigasztalást és támogatást nyújtani. Ez jelentős mértékben megkönnyíti számukra, hogy megtanítsák és átadják azokat az ismereteket, amiknek a segítségével könnyebben meg tudnak birkózni a gyerekeik a stresszes helyzetekkel.

A támogató felnőtt jelenléte segít a gyerekeknek kezelni a kihívásokkal teli helyzeteket kísérő stresszt, megtanulni a stressz kezelésének konkrét módszereit és technikáit, lehetőséget teremtve ezzel a tanulásra és a fejlődésre.

6 módszer, amivel megtaníthatod gyermekednek a kihívások kezelését

Mutass példát

Ahogy az élet más területein, a stresszkezelésben is a példamutatással érhet el egy szülő a legtöbb sikert. Az teljesen rendjén van, hogy a kihívásokat és a stresszes helyzeteket nem tudjuk mindig elkerülni, és a feldolgozásuk sem megy egy csettintésre. A kiabálás, sajnálkozás, csapkodás vagy sírás helyett mutass olyan stresszkezelő technikákat, amiket aztán gyermeked is átvehet tőled.

Ha úgy érzed, épp a fejed tetején állsz, mondd ezt!

„Elmegyek egy rövid sétára, ha visszaérek, beszélek erről.”, vagy „Veszek egy nagy levegőt, mielőtt megpróbálnám megoldani ezt a problémát.”

Kis dózisokban taníts

A gyerekekre nem lehet nagy dózisban rátenni a problémákat, mert, ha kétségbeesettnek látja a szüleit, az félelemmel tölti el. Éppen ezért kis adagokban avasd be abba, amibe lehet vagy kell. Kisgyerek korban kezd a stresszkezelés tanítását kevésbé fontos helyzetekben, így gyermeked fokozatosan tudja gyakorolni a kihívások kezelését. Ami viszont fontos: ne óvd meg szemed fényét mindentől, mert felnőtt korában sok és komoly kihívással kell majd szembenéznie.

Legyél gyermeked támasza

Azok a gyerekek, akiknek állandó, meleg és bizalmi kapcsolatuk van legalább egy felnőttel, jobban felkészültek a stresszes helyzetek kezelésére. Segíthetsz gyermekednek a kihívások kezelésében, ha jelen vagy, elkötelezett és állandó támogatási forrása maradsz bármilyen helyzetben.  

Engedd és bátorítsd a kockázatvállalást

Szülőként úgy érezheted, hogy kötelességed megvédeni gyermeked minden potenciálisan veszélyes vagy kockázatos helyzettől. De csakúgy, mint egy járni tanuló kisgyermeknek, a nagyobbaknak is el kell esniük, és bele kell ütköznie néhány dologba, mielőtt megértik a dolgok működését. Engedd meg, hogy kis kockázatokat vállaljon, és segíts neki kitalálni, hogyan kezelje a következményeket.

Hagyd, hogy gyermeked maga kezelje a saját stresszét

Ha elegendő teret és jó eszközöket adsz gyerekednek a stressz kezelésére, azt fogja érezni, hogy képes uralni a helyzetet, és idővel saját maga is megtalálja a számára megfelelő módszereket. Figyelj arra, hogy példamutatással több eszközt is adj a kis kezébe, mert így könnyebben rátalál a saját módszerére.

Tanítsd meg a kudarcot az előnyére formálni

Tanítsd meg gyermekednek a „növekedési gondolkodásmódot”. A kudarcot sokan a legrosszabb forgatókönyvnek tekintik, amit szégyellni kell. De a kudarc az élet természetes és szükséges velejárója. Ha megtanítod neki, hogy a kudarcokból tanuljon és fejlődjön, azaz a jó oldalát lássa a rosszul elsült dolgoknak is, akkor nagy eséllyel máskor másképp csinál majd dolgokat.

A fenti tudáscsomagok mellett gondoskodj arról, hogy gyermeked birodalmában olyan játékok is legyenek, amikkel kihívásokkal teli szerepjátékokat is játszhatnak.

A Bűbáj Webjátékboltban számtalan kedves, mókás és izgalmas játék közül válogathattok akár gyermekeddel együtt.

Kicsit súgunk! A Süti Suli társasjátékban az egész család számára izgalmas kihívást kell a csapatoknak teljesíteni. A kérdés, hogy melyik csapat lesz a legegyüttműködőbb, a leggyorsabban és legprecízebb a süti rendelések összeállításában.

Mert játszani jó!