- Hirdetés -EnchanTimals babák
Egyéb kategóriaHagyd a gyermeked álmodozni! Jót tesz neki

Hagyd a gyermeked álmodozni! Jót tesz neki

Azok a gyerekek, akik egészséges álmodozással töltik az idejük egy részét, egyszerre fedezik fel a világot és önmagukat.

Sokan elhamarkodottan úgy ítélik meg a természetüknél fogva álmodozó gyerekeket, mint akik nem figyelnek oda, vagy esetleg figyelemzavarral küzdenek. Ezért gyakran megzavarják őket az álmodozásban, mert azt feltételezik, hogy ez az életük más területein lévő sikertelenség jele.

Tudnod kell azonban, hogy amikor egy kisgyerek álmodozik, fejleszti a képzelőerejét, ráadásul időt és lehetőséget ad saját maga megismerésére. Ez nem biztos, hogy időben megtörténik, ha folyton leállítják az elméje kalandozásait. Emiatt is jó, ha hagyod gyermeked, hogy időről-időre elvesszen az álmodozásban.

Miért álmodoznak a gyerekek?

A gyerekek életében tapasztalható stressz miatt néha olyan helyre kell menekülniük, ahol nincs aggodalom és szorongás. Ezzel a gyerekek néhány percet azzal töltenek, hogy kiderítsék a frusztráció forrásait, vagy felfedezzék a rejtett kívánságaikat. Az egészséges álmodozások körülbelül 90 percenként fordulnak elő, ezért nem szokatlan, hogy a gyerekek naponta többször is elvonulnak, vagy látszólag távoli helyre bambulnak. De minden alkalommal, amikor ezt teszik, felfedezik, hogyan lehetnek nyugodtabbak és hogyan irányíthatják jobban az érzéseiket.

Az álmodozás fejleszti a kreativitást

Néha, amikor egy konkrét feladatra koncentrálunk, nehéz az ötletelés. Ha azonban megengedjük az elménknek a kalandozást, lehetőséget teremtünk arra, hogy megszálljon bennünket az ihlet.

Ha a gyerekek olyan dolgokról álmodoznak, amik fontosak számukra, nagyobb valószínűséggel fejlődik a kreativitásuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy szimpla álmodozás meghozza azt az „aha” pillanatot, de az tény, hogy a rendszeres álmodozás inspirálólag hat a gyerekekre. Emiatt pedig talán hagyni kellene őket, hogy néhány pillanatra kisodródjanak a valóságból, hogy lássák, milyen ötletekre bukkan az agyuk.

Az álmodozás javítja a szociális készségeket

Akik álmodozással is töltik az idejüket, fantasztikus képzeletbeli világokat építhetnek fel, amiket a jelenben játszanak. Így azok, akik álmodoznak, hosszabb ideig képesek nyugodtan és elégedetten játszhatni. Azáltal, hogy a gyerekek játék közben képesek narratívákkal előállni, több időt töltenek játékkal, mint akkor, ha nem álmodoznának olyan gyakran. A látszat világában a gyerekek olyan ötletekkel állhatnak elő, amikkel jól kitölthetik a játékidőt. És amikor mások is csatlakoznak hozzájuk ebben a darabban, nagyon szociálissá válnak.

Az álmodozás segít a gyerekeknek jobban koncentrálni

Az iskolában a gyerekek időnként hajlamosak lehetnek úgy bámulni, mint akik nincsenek jelen vagy nem figyelnek. Ezt tudományosan ’tekintettől való idegenkedésnek’ nevezik, és gyakorlatilag annyit takar, hogy a gyerekek jobban tudnak koncentrálni álmodozva, mintha a tanárukra szegeznék a tekintetüket. Gondolj csak arra, hogyan tanulta meg a lurkód a kisgyerek dalokat! Ott ült meredten nézve rád és figyelt, vagy jött-ment, és közben dudorászott? Na ugye, hogy ugye? Ezért, ha a gyerekek nem néznek a tanárra, talán meg kellene adni nekik az elmélyülés lehetőségét. Lehet, hogy az ábrándozó gyerekek jobban koncentrálnak, mint bárki más az osztályban.

Az álmodozással a gyerekek izgalmas, kalandos és szórakoztató élményekben találják magukat. Azok, akiknek rendszeresen lehetőségük van az álmodozásra, általában nyitottabbak szinte mindenre, szívesebben fedeznek fel új dolgokat. És amikor a felfedezés az álmodozáson kívül is megtörténhet, annál jobb.

Ismerd meg a Barbie Dreamtopia készleteket és babákat, amik segítségével kislányod beléphet a sellők, hercegnők és tündérek varázslatos világába.

Mert játszani jó!