- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljuk7 nyomós érv, hogy bevond kisgyermeked a házimunkába

7 nyomós érv, hogy bevond kisgyermeked a házimunkába

Kevesen élvezzük a házimunkákat, de ahhoz, hogy egy háztartás zökkenőmentesen működjön, ezeket az unalmas és időigényes feladatokat is el kell végezni. Magától értetődő, hogy a felnőttek kiveszik a részüket a ház körül feladatokból, de a gyerekek bevonásával kapcsolatosan vannak nézetkülönbségek a különféle nevelési módszerek között.

Sok szülő szeretné a gyerekkort a lehető legtovább kitolni, mondva, hogy a gyerek legyen gyerek, és addig élvezzék a játékidőt, amíg csak lehet. Mások túl körülményesnek tartják a gyerekek bevonásával való munkálatokat, ezért inkább saját maguk végeznek el minden amilyen gyorsan csak lehet. Ezek az érvek logikusnak tűnnek, de figyelmen kívül hagyják a házimunka korai megtanulásának a pozitívumait.

Írásunkban most 7 olyan nyomós érvet gyűjtöttünk össze, ami bemutatja a házimunka előnyeit gyerekkorban.

7 nyomós érv, hogy bevond kisgyermeked a házimunkába

Segít az életvezetési készségek elsajátításában

Lehet, hogy szemed fényed fénye most még kicsi, de nem lesz örökké gyerek! A mosás, a főzés és a takarítás, a pénz kezelése csak néhány azon készségek közül, amelyekre a gyerekednek szüksége lesz, ha önállósodik. Ezek olyan dolgok, amiket az iskolák nem tanítanak, így a szülők felelőssége, hogy megtanítsák ezeket.

Felelősségvállalást és önellátást tanít

Vannak feladatok, amik a gyerekeket személyesen is érintik. Ilyen például a szobájuk kitakarítása, a játékaik elpakolása vagy akár ebéd után elmosogatni a tányérjukat. Ezek a feladatok mind segítik őket az önálóvá válás útján.  Nem beszélve arról, mennyire örülnek annak, ha megdicsérik őket és büszkék rájuk.

A házimunkát nem lehet elég korán megismertetni a gyerekekkel. Lepd meg a lurkód olyan szerepjátékokkal, amiken keresztül a saját ‘mini otthonukról’ játékosan gondoskodhatnak. Jó móka lesz garantáltan.

Erősíti a csapatszellemet

Egy csapat eredményes tagjának lenni a házimunkán keresztül a gyerekek számára is modellezhető. Családod ’csapattagjai’ elszámoltathatók, és ha nincs elvégezve egy feladat, annak következményei lehetnek. Például, ha gyermeked nem pakolja el este a játékait, akkor másnap nincs nasi.

Ha ezeket a leckéket otthon tanulja meg a gyerek, ahol a hibákat könnyebben megbocsátják, akkor olyan csapatjátékossá válhat, aminek az előnyeit később az iskolában vagy a munkahelyén is élvezheti.

Tiszteletet ébreszt

A legtöbbünknek el kell költöznie otthonról, hogy teljes mértékben értékelni tudjuk a szüleink ház körül végzett kemény munkáját. Ha már egészen kis kortól feladatokat adunk gyermekeinknek, könnyebben belátják a kupi és a rend közötti különbséget, és nagy valószínűséggel jobban fogják értékelni és tisztelni az otthonuk rendben tartásával járó munkát.

Fejleszti a munkamorált

Ezt a tulajdonságot nagyra értékelik a tanárok és a főnökök, miért ne fejlesztenéd ezt a készséget már gyermeked egészen kicsi korától kezdve? A házimunkát általában jutalomhoz, például játékhoz vagy tévénézési időhöz kötik. A jól elvégzett munkáért ’megfizetett’ gyerekek vállalkozói szellemet is tanulnak, és arra ösztönzik őket, hogy tinédzser koruk után már dolgozzanak.

Segíti a tervezési és időgazdálkodási készségek fejlesztését

Úgy tűnik, milliónyi tennivaló van egy nap folyamán, és mindezt a napirendünkbe illeszteni nagy kihívás. A házimunkák segíthetnek az idősebb gyerekeknek és tinédzsereknek a jó időgazdálkodási szokásaik kialakításában. Az iskolai feladatok határidejével, a házimunkával és a társasági életükkel való zsonglőrködés segít abban, hogy megtanulják felállítani a prioritásokat és beosztani az idejüket, ami fontos készség a munka világában.

Erősíti a családi kötelékeket

Az emberek gyakran panaszkodnak arról, hogy a házimunkák sok időt vesznek el a gyerekekkel való minőségi idő eltöltéséből. De a házimunka valójában különleges pillanatokat teremthet a gyerekek és a felnőttek között. Azok a kicsik, akik mindig segíteni akarnak, fontosnak érzik magukat, ezáltal nő az önbecsülésük, a kedvetlen tinik pedig dönthetnek úgy, hogy megnyílnak a szüleiknek egy izgalmas és kihívásokkal teli közös feladatnak köszönhetően.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek