- Hirdetés -EnchanTimals babák
Egyéb kategória7 tipp gyerekeknek a lámpaláz leküzdésére

7 tipp gyerekeknek a lámpaláz leküzdésére

A szereplési lámpaláz a gyerekek rémálmának tárgya. Megtanulnak egy dalocskát és arra kérik a szüleik, hogy énekeljék el a nagyiéknak. A bölcsiben és az oviban aztán jönnek az ünnepségek, ahol sok-sok ismeretlen arc előtt kell egyedül vagy többed magukkal megszólalniuk. Ha ez nem lenne elég, akkor még a mobiltelefonokkal is farkasszemet kell nézniük.

Amikor egy gyerek tömeg előtt beszél, énekel, szerepel, nem érezheti azt, mintha egy tigris lenne a szobában. Persze vannak lurkók, akiket a sors is színpadra teremtett, de a legtöbben félnek a szerepléstől. Szerencsére léteznek módszerek a lámpaláz enyhítésére, és arra, hogy a gyerekek magabiztosan álljanak egy kisebb vagy nagyobb közönség elé produkálni magukat.

Cikkünkben ezeket a tippjeinket osztjuk most meg!

7 tipp gyerekeknek a lámpaláz leküzdésére

Gyakorlás

A lámpaláz csökkentésének egyik legjobb módja a megfelelő felkészülés. Az anyag (vers, dal stb.) megfelelő ismerete elképesztő módon javítja a teljesítményt, ezért a gyakorlásra sosincs elég idő. Az előadás felmondásának első lépése lehet a tükör előtti felmondás. Ha ez már jól megy, szervezhetsz egy kisebb baráti vagy családi nézőközönséget, akik előtt gyakorolni lehet a szereplést. Bölcsis és ovis gyerekeknél a gyerekszobában lakó vidám plüssök, babák és figurák is remek hallgatóság lehetnek, akik előtt garantáltan nem remeg majd gyermeked keze – lába.

Aktív ösztönzés

Amikor szereplésre készül gyermeked, legyél mindig együttműködő és bátorító függetlenül gyermeked aktuális beszédkészségétől. Ha aktívan részt veszel a gyakorlásban – azaz együtt tanuljátok meg az anyagot -, akkor gyakorlatilag lemodellezed neki a szereplést. A folyamatos dicséret és bátorítás pedig óriási motivációt jelent majd szemed fényének.

Mutass inspirációt

Kezdetben még a család és a barátok előtti beszéd is kiválthatja a nyilvános beszéd miatti szorongását. Ennek leküzdésére nézhettek olyan inspiráló filmeket, vagy olvashatsz neki olyan történeteket, amik segítenek leküzdeni a félelmet. A pozitív példák nem csak támpontot adnak, de meghozhatják gyermeked kedvét és önbizalmát a szerepléshez.

Segíts az ellazulásban

Dadogás, nyirkos kezek, pillangók a gyomorban – ezek mind a lámpaláz gyakori tünetei. Ezt a negatív rendszert azonban meg lehet fordítani. Mutasd meg a helyes testtartást, és azt, hogy lassú és mély légzéssel hogyan tudja magát lenyugtatni. Fordíts időt és energiát a hangsúlyos kézmozdulatok, az arckifejezések és a hangerő gyakorlására is. Ezek együtt segítenek felszabadítani a produktív energiáit.

Vizualizáljatok

A képzelet az egyik legerősebb teremtő eszközünk. Ha gyermekedet megtanítod arra, hogy az elméje szemével beleélje magát a sztoriba, és lássa, mennyire tetszik ez másoknak, sokkal könnyebb lesz az előadásra való felkészülés. Szórakoztató és egyben motiváló úgy tanulni, hogy közben gyermeked már maga körül érzi a sikert. Ezenkívül sokat segíthetsz azzal is, ha az eseményről nagyon pozitívan beszélsz.

Használj megerősítéseket

A vizualizációs technikák mellett a szavaknak is hatalmas teremtő erejük van az önbizalom építésében. Ha csak annyit mondasz, hogy „ügyes vagy, meg tudod csinálni”, már sokat teszel a lámpaláz leküzdésére.

Maradj nyugodt

A szereplés előtt elvégzett légzőgyakorlatok, a sok nevetés, a szoba vagy a színpad bejárása már nagy mértékben enyhítheti az izgalmakat. Emellett az is fontos, hogy tudatosítsd gyermekedben, hogy az egészséges lámpaláz nem olyan rossz dolog, mindenkivel megesik. Ha sikerül a figyelmét a bemutatkozásra fókuszálni, amit nagy eséllyel már taps követ, akkor könnyebben fog összpontosítani a szereplésre is.

Tanuljatok játszva, mert játszani jó!