- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukA kártyajáték fejleszti a versenyszellemet

A kártyajáték fejleszti a versenyszellemet

A kártyajáték általában szórakoztató tevékenységnek számít a felnőttek és a gyerekek körében egyaránt. A legtöbben azért veszünk elő egy pakli kártyalapot, hogy elűzzük az unalmat, vagy, hogy a vendégeinket szórakoztassuk egy hangulatos péntek estén.

Az erre irányuló tanulmányok azonban kimutatták, hogy a gyerekekkel végzett közös kártyajáték egy egész sor fejlesztési és érzelmi előnnyel jár.

A kártyajátékok olcsóbb és egészségesebb alternatívái lehetnek a videojátékoknak vagy bárminek, amit manapság a szülők keresnek, amikor valami szórakoztató játékkal szeretnének meglepni gyermekeiket. A kártyajátékok az egészséges versengés, valamint a hatékony társas interakciók előmozdítóinak tekinthetők, és számos készség fejlesztését indíthatják el a gyerekekben.

Nézzük pontosan miket!

A kártyajátékok segítik a gyermekeket a motoros készségük fejlesztésében

A kártyajátékok jótékony hatással vannak a kézügyességre és a szem-kéz koordinációra. Az az egyszerű művelet, amikor a kártyákat a kis kezükben tartják, segíti őket ebben a két fő motoros készség fejlesztésében. Mindemellett a kártyajátékok már 3 éves kortól hozzájárulhatnak a gyors észjárás és szorgalmas hozzáállás erősítéséhez.

A kártyázás fejleszti a kognitív készségeket

A kártyajátékok kognitív készségeket fejlesztő hatása számos formában megnyilvánulhat. Nehézségi szinttől függően fejlesztik a memorizálást, a párosítást, a szám-, és mintafelismerést, matematikai és egyéb ismeretek elsajátítását.

Az életkor és a fejlettségi szint előrehaladtával előkerülnek a bonyolultabb kártyajátékok, így a gyerekek intellektusukat és rutinjukat új nyerési technikák megtalálására ösztönzik. Érthető, hiszen nyerni egyet jelent a büszkeséggel és a magabiztossággal.

Ebből következik, hogy a kártyajátékok hosszútávon összefüggésbe hozhatók a valószínűségszámítással és a statisztikai elemzőképesség kialakulásával. Ezeket a készségeket később a reál vonalon tovább tanuló gyerekek biztosan tudják használni, de a mindennapi életben is csak hasznukra válhatnak ezek az ismeretek.

Bár a fejlesztés hasznos, egy kártyajátéknak mindig szórakoztatónak kell lennie, hogy lekösse a gyerekek figyelmét, és ne legyen tanulás szaga. Ha a játék szerethető és vicces, akkor a tanulás is gyerekjáték.

A kártyajáték fejleszti az érzelmi intelligenciát

Azt már láthatjuk, hogy a kártyajátékok milyen fontos szerepet töltenek be a tanulási készségek fejlesztésében, de mi a helyzet az érzelmi intelligenciával?

Ha több ember kellemes interakciójára gondolunk, a válasz sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Szerető családi légkörben sokkal könnyebb rávenni a gyerekeket, hogy részt vegyenek egy ’baráti’ versenyben.

A kártyajátékokban a nyerés mellett ugyanolyan fontos a veszteség kezelésének az elsajátítása. A türelem és a fair-play már kis korban fejleszthető vagy tanítható, és a kártyajátékok rendkívül hasznos eszközei ennek. Minden kártyajáték kommunikációt igényel. A gyerekeknek beszélniük kell a többi játékossal, meg kell tárgyalniuk vagy meg kell érteniük a szabályokat, esetenként várakozniuk kell vagy kihívás elé állítani a többi játékost. Az érzelmi intelligencia azzal is fejlődik, amikor egy ’bajban lévő’ játékosnak segíteni próbál a kisgyerek, vagy megmutathatja, milyen őszinte és együttműködő csapatjátékos.

Sok szülő azonban félti gyermekét a vesztés miatti szorongástól és dühtől.

Hogyan kezelhető ez?

Nos, a választ már korábban megfogalmaztuk. A kártyajáték akkor hasznos, ha szórakoztató, és megtanítjuk gyermekünknek, hogy nincs tétje a mindennapjaira nézve.

Lehet, hogy egy pakli kártya nem tűnik nagy dolognak, de ezekkel a kis játékokkal komoly eredményeket érhetsz el gyermeked fejlődésében. Gondoskodj arról, hogy legyen a gyerekszobában pár doboz izgalmas kártyajáték, és élvezzétek együtt a játékos versengést!

Mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek