- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukA legjobb és legrosszabb időszakok kisgyerekkel történő utazásra

A legjobb és legrosszabb időszakok kisgyerekkel történő utazásra

A gyerekekkel történő közös utazás rendkívüli élmény, ami lehetővé teszik, hogy egy teljesen más szemszögből fedezzük fel a világot. Egy csodálatos kaland, ami gondos felkészülést és bizonyos fokú rugalmasságot igényel ahhoz, hogy a család minden tagja a lehető legjobban élvezze a közösen töltött időt.

Természetesen a gyerekekkel való utazások sem mentesek a spontaneitástól, sőt! De magától értetődik, hogy nem improvizálhatunk annyit, mintha nélkülük indulnánk útnak.

Szülők milliói aggódnak azon a világon, hogy egy csecsemővel vagy egy kisgyerekkel hogyan élik túl a várva várt utazást. Vajon zavarják-e majd a többi utast a síró, nyűgös vagy túlpörgött gyerekek? Ezek a félelmek különösen akkor erősek a szülőkben, amikor először adják fejüket az utazásra, ami mindennap új és váratlan helyzetek elé állítja majd őket.

A legjobb és legrosszabb időszakok az utazásra

0-3 hónapos korban

Ez újszülöttel hosszabb útra menni még nem ajánlatos, különösen, ha első gyerekről van szó. A csecsemők gyakran a legkiszámíthatatlanabb vagy legkedvezőtlenebb időszakokban alszanak vagy vannak ébren, ami mindenki számára nehéz lehet, különösen a szülők számára.

Ezen felül még érdemes azzal is számolni, hogy az édesanya talán még nem is épült fel teljesen a szülés után, így fizikailag is megterhelő számára az utazás. Az újszülöttek ráadásul még nagyon érzékenyek a külvilágra, könnyen megbetegedhetnek, ami rémálommá teheti az utazást.

Ebben a korban csak akkor érdemes utazni, ha nagyon szükséges. A repülős utazásokat ilyenkor még érdemes halogatni, de egy-egy rövidebb belföldi kiruccanás, vagy látogatás a nagyikhoz már megtörténhet.

Utazás közben segítség lehet a baba megnyugtatására egy kedves kis csörgő, vagy a babahordozóra csatolható zenélő forgók, amik jó esetben megnyugtatják őket, ha nem érzik magukat komfortosan.

3-9 hónapos korban

Ez az időszak viszonylag ideális már a nagyobb utazásokra is. A legnagyobb kihívás első babás szülőknél még mindig az, hogy kitalálják, hogyan lehetnének jó szülők.

A csecsemők azonban végtelenül egyszerűen működnek. Esznek, isznak, alszanak jóformán, és csak rövidebb időt töltenek ébren. Még nem rohangálnak, elpihennek és nézelődnek az utazóülésben.

Ebben az időszakban is jó választás az utazáshoz a csörgő, a zenélő forgók, vagy az alvó pelusok és plüssök. Ilyenkor már számítani lehet az első fogacskák kibújására is, ezért vigyetek magatokkal rágókát, vagy olyan csörgőt válasszatok, aminek az egyik fele rágókává van kialakítva. Fő a praktikusság!

9-12 hónapos korban

A helyzet kezd izgalmassá válni. A legtöbb kisbaba ilyenkor kezd el felállni, vagy akár már tipegni is. Az izgő-mozgó, felfedező totyogók egyre nagyobb kihívást jelentenek az utazás során.

Hosszú repülőutat ebben a korban nem érdemes tervezni, válasszátok inkább a belföldi, autós utazásokat, amivel bármikor és bárhol megállhattok egy kis levegővételre és mozgásra. Egy 5-10 perces tipegés éppen annyira elfárasztja a kisbabát, hogy utána egy ideig nyugodtan elpihegjen a kis ülésében.

Ebben a korban már nem alszanak annyit a babák, ezért az utazás során is több figyelmet igényelnek. Autós utazás során ekkor már jó, ha az édesanya hátra ül a baba mellé, és kedvesen beszél hozzá, megérinti, hogy biztonságban érezze magát.

A fogzás még mindig aktuális, de a rágóka mellé már magatokkal vihettek pár babakönyvet, amit nemcsak rágni, de nézegetni is lehet.

12-18 hónapos korban

Nincs megállás! Azaz muszáj megállni az utazás alatt, hiszen ebben a korban már a legtöbb kisbaba elkezd járni, és imádják felfedezni a világot. Szinte megállíthatatlanok, kivéve, ha nincs olyan szerencsétek, hogy áldott nyugodt a gyermek.

Az ekkora gyerekek még túl fiatalok ahhoz, hogy megértésék és kövessék az utasításokat, figyelmük szétszórt. Ha utazás közben nem bír magával a picurkád, vesztegesd meg valami számára kedves dologgal, és bírd idegekkel, hogy folyamatosan le kell kötni a figyelmét. Utazáshoz vihettek magatokkal plüssöket vagy mesefigurákat, amikkel már kezdetleges kis történeteket is eljátszhattok, de a kedvenc mesekönyvei is jó választások lehetnek.

Gondoskodjatok arról, hogy útközben gyakran megálljatok egy-egy pihenőnél, hogy kiszaladgálja magát a pöttömség. Az autóban elrejtett lábbal hajtós kismotor is sokat segíthet az energiák levezetésében. Csak ti bírjátok idegekkel.

18-24 hónapos kor között

A dolgok továbbra is kihívást jelentenek egy teljesen mozgékony, de még nem észszerű kisgyermekkel. Ebben az életszakaszban már el lehet, sőt el is kell kezdeni a fegyelmezést, hogy a gyermek tisztában legyen a helyével a világban, és azzal, hogy neki is meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak.

Ha tudatosan fegyelmezel, akkor az utazások során is könnyebbe érhetsz el kisebb-nagyobb sikereket.

Ez a kor a kislányoknál gyakran könnyebb, mivel fogékonyabbak a csacsogásra. Vigyétek magatokkal a picur kedvenc babáit, és találjatok ki történeteket, amikkel hosszú időre leköthetitek a figyelmét.

A legtöbb kisfiúnak ebben a korban még nem ered el úgy a beszélőkéje, mint a kislányoknak, ezért őket sokkal könnyebb lekötni egy iPad-dal vagy egy DVD-vel, amiken az utazás alatt is nézhetik kedvenc mesehőseiket.

2-3 éves kor között

Fény az alagút végén! 2 éves kor körül a gyerekek figyelme egyre fókuszáltabb, ezért hosszabb ideig képesek eljátszani kedvenceikkel, vagy akár egy hosszabb mesefilmet is végig tudnak csendben nézni az utazás során.

A fegyelmezési módszerek is hatékonyabbak már ilyenkor. Az esetek többségében, ha megkéred gyermeked, hogy üljön szép nyugodtan, megteszi (egy darabig).

Az egyik legnehezebb dolog ebben az életkorban a bilizés. Ha a gyermeked még nem teljesen szobatiszta, az utazás során ne várd el tőle, hogy magába tartogassa a dolgokat, amíg A-ból B-be értek. Vagy várjátok meg, amíg teljes bizonyossággal szobatiszta lesz, és csak utána induljatok hosszabb útra, vagy marad a pelenka.

3-4 éves kor között

Mire eléri gyermeked ezt a kort, figyelme és fegyelmezettsége – remélhetőleg – olyan fejlett, hogy akár már repülős vagy külföldi autós utazást is bevállalhattok. Nyilván egy újszerű és hosszú utazást nem úsztok meg fegyelmezés nélkül, de már nem kell annyi kelléket tenni a kézipoggyászba.

A kisgyerekek ilyenkor akár órákon át képesek mesefilmeket nézni, ha pedig elunják magukat, vagy elálmosodnak, a kedvenc plüssükkel maguktól is elalszanak már.

4-5 éves kor között

Egyre jobbak a kilátások. A legtöbb kisgyerek ekkorra már óvodás és hozzászokott ahhoz, hogy fegyelmezetten kövessék a szabályokat. A legtöbbjüket annyira leköti utazás közben a filmnézés, hogy gyakorlatilag alig észrevehető, hogy az autóban vannak ők is.

Mivel azonban a mozgásigény bennük van, könnyen megeshet, hogy a nagy izgalmak közepette rugdossák az előttük lévő ülést, ami vezetés közben igencsak zavaró lehet.

Hosszabb utazások során olyan pihenőknél álljatok meg, ahol van kialakított játszótér, vagy tegyetek be a csomagtartóba egy görkorit, egy ugrálókötelet, vagy egy kismotort az energiák levezetésére.

5 éves kortól és afelett

Ha kisbaba korától rendszeresen utaztok gyermeketekkel, 5 évesen igazi utazási profivá válik. Kisebb-nagyobb fennakadások csak akkor fordulhatnak elő, ha nagyon kimerültek, de ezek a kisebb hisztik már jóval könnyebben kezelhetők, mint korábban.

Amint eléritek ezt az életkort, végre ti is nyugodtan átvészelhettek akár egy igen hosszú utazást is úgy, hogy gyermeketek szép csendben ül a székén. Ez az idill egészen addig tart, amíg nem jön a következő bébi, és kezdhetitek előröl a folyamatot.

Mindenkinek kellemes babás és kisgyermekes utazást kívánunk!