- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukA logikai gondolkodás fontossága kisgyerek korban

A logikai gondolkodás fontossága kisgyerek korban

A kisgyermekekben megvan az a veleszületett vágy, hogy minden körülöttük lévő dolgot megismerjenek. Természetesen kíváncsiak és a szokásos logikán túl rengeteg kérdésük van.

A világban való boldoguláshoz egy dolog kristálytisztán látszik: fejleszteni és felkészíteni kell a mai gyerekeket azokra a készségekre, amik túlmutatnak az iskolai osztályozási rendszeren.

Életkészségek a jó döntésekhez

Ilyenek a logikus érvelés, a kognitív képesség és a kritikai gondolkodás. Ezek a készségek általában együtt szükségesek a jó döntések meghozatalához az életkor bármely szakaszában.

A logikus érvelés a matematika, a számítástechnika és sok más tudományág alapja. A tanulmányi versenyek, például a természettudományi és a matematikai megmérettetések célja, hogy felmérjék a tanulók fejlődését ebben az élethosszig tartó készségben.

A kritikai gondolkodás az a készség, amit az ember idővel a nyitott gondolkodás és a logika, az ítélőképesség fejlesztése, valamint a döntések nyitott és egységes meghozatala révén sajátít el.

A kognitív képesség pedig az a képesség, hogy feldolgozzuk a gondolatainkat és az információkat. Ez nem csak a tanulásra korlátozódik. Ez magában foglalja azt is, hogy ennek megfelelően cselekedjünk, és az információt magasabb rendű logikai gondolkodássá fejlesszük. Az életkoruknak megfelelő mentális képességtesztek és versenyek segíthetik a gyerekeket ennek a gyakorlatba való átültetésében. Minél korábban elkezdjük gyermekeink ezen képességét fejleszteni, annál nagyobb az esélye az életben való boldogulásban.

És hogy a gyakorlatban miért olyan fontos ez a három életkészség? Olvass tovább és figyelj!

Önálló gondolkodásra ösztönöz

A gyerekeknek kezdetekben rengeteg időre van szükségük a dolgok működésének megértéséhez. Ez a felnőttek részéről sok időt, energiát és türelmet igényel, mert nincs két egyforma probléma és megoldás sem. Vegyük például a sakkozást. Be lehet mutatni a játék menetét, de egy játszmában alkalmazott stratégia nem feltétlen fog működni egy másikban. És itt jön be a logikus érvelés, ami tered ad a gondolkodásnak. A gyerekeknek minden alkalommal új nézőpontokat kell találniuk a probléma megoldásához.

A CHESS mágneses sakk szett segítségével már korai gyerekkorban el lehet kezdeni a gyakorlást. A mágneses megoldásnak köszönhetően garantáltan a helyükön maradnak a bábuk (is).

Fejleszti a kreativitást és a rugalmasságot

A ’dobozon kívüli’ gondolkodással a gyerekek kreatív megoldásokat kapnak problémáikra. Ez mindig igaz, akár egy iskolai matematikai feladatról van szó, akár egy évekkel későbbi fontosabb szakmai dilemmáról. A kritikai gondolkodás lehetővé teszi számunkra, hogy ötleteiket időről-időre megújítsák, és kontroll alatt tartsák az életünkben zajló eseményeket.

Javítja az analitikus gondolkodást

Ahogy a gyerekek elkezdenek önállóan gondolkodni, egyre jobban megértik a rendelkezésükre álló lehetőségeket is. Minden oldalról mérlegelik és értékelik a lehetséges végkimeneteleket a legjobb megoldáshoz. A feleletválasztós kérdések vagy problémák például a kívánt válasz különböző módjaival kiegészítve nagyon hasznosnak bizonyulnak. A hasonlónak tűnő válaszok mélyebb gondolkodásra késztetik a gyerekeket, mielőtt a végső megoldáshoz jutnának.

A Szivárvány Történetek Logisztori Rejtvények Társasjátékot – egy kis szülői segítséggel – már a legkisebbek számára is ajánljuk. A színes történetek nem csak remek szórakozást, de tanulási lehetőséget is adnak a gyerekeknek.

Erősíti az agyat

A különféle típusú feladatok aktiválják az agy különböző részeit, például a memóriát, a verbális-logikai memóriát, a vizuális alakemlékezetet stb. A verbális és a logikai érvelési tesztek és játékok lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy idővel különbséget tudjanak tenni tények és fikciók, élő és élettelen tárgyak, alakzatok és modellek között a matematikában, az elméletben és az összetett egyenletekben. Így valóban felszabadítja az agy teljes potenciálját.

Javítja a fókuszt

Bár a gyerekek sokkal kíváncsibbak, mint az átlagos felnőttek, de a figyelmük átlagosan 15 másodpercnél kevesebb. A kognitív készségeket fejlesztő játékok vagy tesztek lényege, hogy a gyerekek minél korábban képesek legyenek 10-20 percen át fókuszban maradni. Ha lépésről-lépésre haladva jutnak el egy megoldáshoz, a fokozott figyelmen keresztül javul az önértékelésük is.

Gyakorlatiassá teszi a gyerekeket

Hogyan válik a gyermek hatékonyabbá és jobbá a tanulásban? Ezt a kérdést sok szülő teszi fel magában. A válasz azonban nem mindig az elméletekben bújik meg.

A kritikai gondolkodás magában foglalja az érvelést, a problémamegoldást és az értékelést. Függetlenül attól, hogy a gyerekek érzelmi vagy racionális döntést igényelnek, ennek a döntésnek a kritikai gondolkodás fátyla alatt kell megvalósulnia. Csak a gyakorlati megközelítés fejleszti a gyerekek gondolkodási képességeit. Nem elég tehát valamiről olvasni vagy beszélni, az életben kell megtapasztalni.

A kritikus és logikus gondolkodásmód kialakítása tehát elengedhetetlen a gyermekek életének minden lépéséhez. A megfelelő módszerek elsajátítása kiszélesíti a perspektívákat, javítja a megküzdési mechanizmusokat és formálja a fiatal személyiségeket az mai kor dinamikájához.

Fejleszd játékosan is gyermeked, mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek