- Hirdetés -EnchanTimals babák
TípusokSzabadtéri játékokGyereksátor: a fantázia és a szerepjátékok fellegvára

Gyereksátor: a fantázia és a szerepjátékok fellegvára

Érthető módon szülőként a legjobbat szeretnéd nyújtani gyermekednek, és ez vonatkozik a játékokkal kapcsolatos döntéseidre is. Jó, ha tisztában vagy azzal, hogy a gyermekkori fejlődési folyamatokban a szórakozás és a játékok szerepe sokkal nagyobb, mint amilyennek látszik.

A játék nemcsak a motoros készségek teljes fejlődését befolyásolja, de olyan kulcsfontosságú életkészségekre is hatással van, amik a környezetük megismerését és megértését segítik. Ezért fontos, hogy elegendő játékidő álljon gyermeked rendelkezésére.

Mivel a gyerekek szinte bármivel eljátszanak, és manapság a játékok széles skálája könnyen elérhető, bármilyen fantáziadús játékkal hozzá tudsz járulni gyermeked szórakoztató fejlesztéséhez.

Szerintünk meglepődnél, ha megtudnád, hogy a gyermeksátor történetesen az egyik legjobb játék a fantázia és a szerepjátékok inspirálására.

Nézzük is meg, miért!

1 A gyereksátor felszabadítja a képzeletet

A gyermekkor az az időszak, amikor nagyon sokat kell tanulni, de mindezt szórakoztató módon is lehet csinálni. Egy gyereksátorban gyakorlatilag nincs olyan, amit ne lehetne megtenni. A gyerekek szabadjára engedhetik fantáziájukat, és átalakíthatják a sátrat erőddé vagy kastéllyá, saját házzá, rejtett kamrává, barlanggá, ahol elrejtőzhetnek a dinoszauruszok elől, vagy bármi mássá, amire gondolnak. Egy sátorban olyan történeteket találhatnak ki, amiket a felnőttek is örömmel hallgatnak a karosszékben hátra dőlve. A sátor az elme fejlődésének az egyik legszórakoztatóbb helye.

2 Fejleszti a fizikai képességeket

A sátorban való játékhoz sok mozgás, kúszás és fordulás, nyújtózkodás és fogás szükséges. Ezek mindegyike rendkívül fontos az egészséges fejlődéshez, hiszen segítik az agyféltekék koordinációját. Ezenkívül a sátrak lehetővé teszik a gyerekek számára a mozgásuk megtervezését, amikor ki- és bemásznak rajta. A gyerekek szeretik a kis tereket és a titkos sarkokat, így a sátor ideális csendes hely a játékhoz, távol a külvilág zavaraitól. A sátorban elbíbelődhetnek azokkal a kedvenc játékaikkal is, amik a finom-motorikus készségeiket fejlesztik.

3 Támogatja a szociális készségek elsajátítását

Egy játéksátorban egyedül is jó elidőzni, de társaságban azért még jobb móka. Amikor a gyerekek együtt játszanak, megtanulják, hogyan lépjenek kapcsolatba egymással, mert meg kell tárgyalniuk a szabályokat, be kell tartaniuk azokat, és figyelembe kell venniük a másik szükségleteit vagy kívánságait. Megtanulják mi az együttérzés, a kedvesség vagy az osztozkodás. Emellett a sátorozás nem korosztályos tevékenység, tehát bátran mássz be te is gyerkőcöd mellé, töltsd vele értékes időt és osztozzatok az élményekben.

4 Fejleszti a szókincset

A történetek kitalálásával a gyerekek folyamatosan új szavakat tanulnak meg, és a legjobb az egészben az, hogy a szókincs bővítésével együtt ezeket a szavakat felhasználják a beszédük fejlesztésére és narratív készségeik gyakorlására.

5 Lehetőséget teremt a csendes elvonulásra

Mint már említettük, a gyerekek szeretik a csendes és biztonságos helyeket, amiket a magukénak mondhatnak, és ahol elrejtőznek az őket körülvevő világ zajától. Egy gyereksátornak szerintünk nem csak a gyermeked örülne, hanem te is. Gondolj csak arra, milyen jó lenne, ha napközben lenne pár óra nyugi, amikor te is relaxálhatnál. Ez is elég jó ok lehet arra, hogy egy gyereksátorral lepd meg szemed fényét.

A Smoby TeePee Evolutive indián sátor formájú kisház rendkívül masszív, állítható magasságú, könnyen tisztán tartható, kül- és beltéren is biztonsággal felállítható. Szétszedve pedig bárhová magatokkal vihetitek.

6 Többfunkciós

Tudod, a gyereksátrak nem csak játékidőre használhatók. Ha figyelembe vesszük, hogy a gyerekek gyakran megmakacsolják magukat és nem akarnak egy pillanatra sem megválni a játékaiktól, akkor a sátor az egyik legjobb ’szövetségesed’ lehet. Gondoskodj arról, hogy a sátor alján legyen puha textil, tegyél be kispárnát és takarót, és máris meleg ágyikóvá alakul, ahol gyermeked békésen átszunyókálhatja a délutáni alvást.

Mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek