- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukAz ölelés hatása a gyerekekre

Az ölelés hatása a gyerekekre

Talán Neked sem ismeretlenek azok a szinte szállóigeként terjedő mondatok, hogy „Az ölelés szeretettel készült”, „Az ölelés gyógyít” vagy „Ha boldog akarsz lenni kezd és zárd a napod egy öleléssel”. Nem csoda hát, hogy pozitív érzéseket társítunk az öleléshez, mert ezzel (is) fejezzük ki azt, hogy szeretünk valakit. Azonban ma már kutatásokkal is alátámasztották, hogy az ölelésnek valódi fejlesztő hatása van főleg gyermekekre nézve.

Írásunkban körbejárjuk, miért fontos, hogy mindennap szeretettel öleld csemetédet.

Miért jó az ölelés?

Ha átöleljük egy szerettünk a szervezetünkben fokozódik az oxitocin hormon termelése, amely létszükséglet ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, hiszen számos folyamatban hatalmas szerepet játszik. Köztük neurológiai és pszichológia területeket is érint. Emellett elősegíti a növekedést, ami a gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlen. Ezért hat a babákra fizikálisan is jól, ha megölelik őket. De ezenkívül egyébként partnerválasztás és terhesség során is nélkülözhetetlen feladat hárul az oxitocinra.

Ám a legújabb kutatások még ennél is mélyebbre merültek a szeretethormon tanulmányozásában, és megállapították, hogy azok a gyerekek, akiket rendszeresen megölelnek, sokkal könnyebben veszik az akadályokat. Jobban fejlődik agyuk és neuronjaik is aktívabbak lesznek. Ráadásul kevésbé stresszesek és nagyobb eséllyel kerülik el felnőttkorban a pánikbetegségeket, mert mentális rugalmasságuk, illetve érzelmi intelligenciájuk is jóval edzettebb, mint ázóké a gyerekeké, akik nem kapnak ölelést vagy érzelmileg hideg nevelésben van részük.

Mit taníthat gyermekednek egy-egy ölelés?

Habár a tudományos megalapozottság csak növeli az ölelés iránt támasztott igényt a gyerekneveléssel foglalkozó szakemberek körében, esetünkben most ennél sokkal fontosabb az, hogy öleléskor a gyermek egy pillanatra a részeddé válik, és tudja, számíthat rád. De ezenkívül még számos helyzetben hathat rá támogatóan, ha megöleled. Ezt pedig felnőttként is használhatja majd az élet különböző területein.

Az ölelés növeli az önbizalmat

Az ölelés boldogsággal tölt el, biztonságot nyújt, ezáltal pedig növeli az önbizalmat, hiszen a szeretetérzés átjárja az egész testet. Ennek köszönhetően gyermeked énképe egészségesen fejlődhet, reálisan láthatja önmagát. ami segíthet neki abban, hogy kiteljesedjen.

Segít a tartós társas kapcsolatok és barátságok kialakításában

Az ölelésben felnővő gyermek magabiztosabban és könnyebben teremt másokkal kapcsolatot. Nagy valószínűséggel jobban megbecsüli igaz barátait, ugyanakkor hamarabb feldolgozza azt is, ha visszautasítják. Ez arra vezethető vissza, hogy mire kialakítaná saját kapcsolatait, addigra -ideális esetben – ráébred, hogy a szeretet nem a megvehető és erőltethető dolgok közé tartozik.

Rávezet a megoldásokra

A gyermekkori szeretetteljes ölelés a problémák megoldására is rávezethet. Mert a szeretgetett gyermekek biztonságérzete mélyebb. Ők pontosan tudják, hogy bármit megbeszélhetnek, és még ha valamivel kudarcot is vallanak, kérhetnek segítséget, lesz kihez fordulniuk. Ebből viszont az következik, hogy gyorsabban találnak saját módszert a gondjaik orvoslására.

Mégse erőltesd

Habár az ölelés tényleg jótékony, azt tanácsoljuk, mégse erőltesd. Ha megöleled gyermeked, tedd azt szeretettel. Ám, ha nem akarja, hogy így közeledj felé, vagy éppen ő nem akar ölelni, engedd meg neki ezt is. Hiszen, ha kötelezővé, kényszerré válik az ölelés, akkor károkat is okozhat.

Viszont, amennyiben gyermekednek lesz választása, arra is rájöhet senkit sem kell mindenáron szeretnie. Így felnőttként sokkal kiegyensúlyozottabban élhet majd.