- Hirdetés -EnchanTimals babák
AjándékötletHa fejleszteni szeretnéd gyermeked, szerezz be gyurmát

Ha fejleszteni szeretnéd gyermeked, szerezz be gyurmát

A gyurmázás az egyik olyan tevékenység, ami túlzás nélkül, sosem megy ki a divatból. Ezért lehetséges az, hogy generációk óta kíséri a gyerekek mindennapjait. Sőt, néha még a felnőtteket is elcsábítja egy kis mókára. Évtizedek alatt egyetlen jelentősebb változás történt csupán, méghozzá, hogy ma már igen bő a kínálat. De a gyurma, még mindig gyurma!

Ha szívesen meglepnéd csemetéd néhány tégely kreativitással és örömmel, olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mit fejleszt a gyurmázás.

Szárnyra kap a fantázia

Vegyél néhány doboz gyurmát, ülj le csemetéddel az asztalhoz, bontsátok ki a csomagot, és figyeld meg, hogyan kezd el gyerkőcöd saját képzeletében kalandozni.
Amíg pici, mindenképp legyél ott vele, nem csak azért, mert a közös időtöltés rendkívül jól hat majd kapcsolatotokra, hanem azért is, mert eleinte segítséget igényelhet a formák elkészítésében. Ráadásul nem árt odafigyelned, hogy elkészített műveit ne akarja megkóstolni. habár ma már léteznek olyan innovatív termékek is, amik semmilyen káros anyagot nem tartalmaznak, fő az elővigyázatoság.

Felügyelet mellett tehát már 1-2 éves totyogóddal is remek móka lehet a gyurmázás. Közben mesélhettek, beszélgethettek. Ezáltal megtanulhatja, hogy szinte bármilyen helyzetben használhatja fantáziáját.

Minden bizonnyal tetszeni fog neki, hogy ujjai közé veheti a gyurmát, óvatosan labdácskákat és különböző formákat készíthet belőle, miközben szinte rögtön történeteket talál ki. Ezáltal fejlődik narratív gondolkodása, segítséget kap a beszédtanulásban és könnyebben kommunikál majd másokkal is, mert bővül szókincse.

Előbb-utóbb pedig egyedül is szívesen elfoglalja magát ezzel a játékkal.

Gyarapodnak az emberi kapcsolatok

Bizony, a gyurmázás még abban is segít, hogy gyermeked közelebb kerüljön a barátaihoz. Mert a közös kreatív tevékenységek miatt garantáltan élményekkel gazdagodnak majd. Ám igen érdekes, hogy nem csak a kortárskapcsolatoknak tesz jót a gyurma. Hanem a generációk közti köteléket is erősíti. Figyeld csak meg milyen örömteli pillanatok töltik be a szobát, mikor a kicsik bevonják a nagyszülöket is a játékba.

Előtérbe kerül a kreativitás és nő az önbizalom

A képzelőerő megmozgatásával szoros összefüggésben áll, hogy előbújik a kisgyermek kreatív énje és nő az önbizalma. Hiszen rájön arra, hogy nagyszerű dolgokra képes és maga is tud alkotni.

Ám a kreativitásnak nemcsak játékok során és önbizalomfejlesztéskor van nagy szerepe. Hiszen a kreativitás az élet minden területéhez szükséges, ugyanis ez a sikerélmények, illetve problémamegoldás alapja.

Vagyis a gyurmázás bármilyen életkorban pozitív hatással lehet az alkotni vágyókra, mert lehetőségek és helyzetek tárházát teremti meg számukra, melyből játékos formában hozhatják ki a legtöbbet.

Fejlődik az agy és a finommotorikus funkció

Kutatások bizonyítják, hogy a gyurmával való játék fantasztikus hatást gyakorol az agyra. Többek között azért is, mert serkenti a memóriát, hiszen a formák elkészítéséhez vissza kell idézni az adott tárgy képét. Ám emellett fény derült már arra is, hogy erősödhet a két agyfélteke közötti kapcsolat, ami ugyancsak a fejlődést szolgálja, főleg kisgyermekkorban.

De a gyurmázás áldásos tulajdonságainak sora itt még nem ért véget. Hiszen miközben megfogják a kis kezecskék a gyurmát és formáznak vele, erősödnek az ujjak, az izmok, valamint az apró mozdulatoknak hála fejlődnek a finommotorikus funkciók is. De a szem-kéz koordináció javulása, a színek és formák elsajátítása sem hagyható említés nélkül.

Természetesen ennél jóval több dologgal gyarapíthatnánk a gyurmázás mellett szóló érveket, hiszen amilyen egyszerű játék, annyira lenyűgözően sokoldalú is. Ám amondók vagyunk, hogy az előnyöket és a pozitív változásokat jobb, ha megtapasztalod.

Szerencsére nagyon sok jó minőségű és érdekes terméket találsz ma már a piacon, így webáruházunkban is, amik órákra lekötik majd szemed fényét. Egy következő írásunkban igyekszünk majd tippeket adni, hogyan válassz gyurmát csemetédnek.