- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukÍgy vedd rá gyermeked, hogy összepakoljon maga után

Így vedd rá gyermeked, hogy összepakoljon maga után

A gyerekek nagyon szeretnek játszani, és általában sokféle tevékenységben örömüket lelik, de a rendrakás már kevésbé tartozik kedvenc elfoglaltságaik közé. Pedig a való élet is azt tükrözi, hogy az a gyerek, aki rendezett körülmények között nő fel, sokkal jobban érvényesül a hétköznapokban, valamint könnyebben állít fel logikai rendszereket és talál a problémáira egyedül is megoldást.

Írásunkban néhány tippet adunk, hogyan érheted el szelíden, hogy csemetéd összepakoljon maga után.

1 Mutass példát

Rögtön a legelső, amit elmondhatunk a rendrakás megtanításáról, hogy Neked kell példát mutatnod gyerkőcödnek. Ugyanis a kicsik sokszor viselkedésmintákat keresnek, azokat modellezik, másolják le, végül pedig azok alapján tanulják meg, hogy bizonyos helyzetekben miket tegyenek vagy miket ne.

Tehát, ha Te magad sem tudsz vagy nem szeretsz rendet tartani, szemed fénye nehezen fogja elsajátítani a rendrakás alapjait. Egyre többször fordul majd elő. hogy a játék, amivel éppen foglalkozott, ott marad, ahol kiesett a kezéből, nem kerül vissza a helyére, végül pedig eltűnik a káoszban. Ezért érdemes azzal kezdeni a pakolás fortélyainak átadását, hogy körül nézel a saját házad táján, és rendben tartod a környezetedet.

2 Légy következetes

Mint az élet minden területén jó, ha itt is következetes vagy és felállítasz pár szabályt, hiszen gyermekedről van szó. Természetesen nem kell katonás dolgokra gondolnod. Elég, ha néhány apróságot bevezetsz. Egy egyszerű példával élve:

Kicsi lányod előveszi a babáit, mert úgy érzi, itt az ideje egy kirándulásnak, orvosi vizsgálatnak vagy játszótéri kalandnak. El is kezd játszani, ám egyszer csak meggondolja magát, és már nyúl is a LEGO-s dobozért. A babák a földön hevernek, a babakocsi a szoba közepén, a cumisüveg pedig az ágyon. De szemed fénye öntené a LEGO-t, hogy belevesse magát az építésbe.

Ilyenkor érdemes megkérned, hogy mielőtt új játékba fogna, tegye el azokat a helyükre, amiket már nem használ. Neki több tere lesz, a babák pedig nem fognak egyedül szomorkodni a földön.

Hasonló a helyzet az esti pakolásnál is. Szoktasd hozzá gyermeked, hogy helyezze nyugalomba a játékait. Vissza a polcra, a tárolóba. Hogyha vinnél bele egy kis játékosságot, elmagyarázhatod neki úgy, hogy a játékok nemcsak kalandozás közben érdemelnek törődést. Azokkal mindig szépen kell bánni. Így maradnak tiszták és így használhatók sokáig. Ők maguk pedig biztos örülnek a gondoskodásnak.

Ezek a helyzetek – a rendrakás, játékokkal való törődés – megteremthetik gyermeked számára a biztonságot, nyugalmat és magabiztosságot is. Hiszen azt mindig jobban becsüli, amit ő vitt véghez. A lényeg pedig nagyon egyszerű: adj neki időt, hogy elvégezze feladatait, és ezek a feladatok legyenek visszatérők, rendszeresek. Összepakolhattok ebéd előtt, este vagy mielőtt elmennétek a játszótérre. De ezeket az intervallumokat mindig tartsátok be. Persze megeshet. hogy hirtelen sürgős dolgotok akad, de ne borítsátok fel a jól kialakított rutint napokra vagy hetekre.

3 Adj gyermekednek saját feladatot

Ezt a kérdéskört az előbb már érintettük egy kicsit. Viszont mindenképpen fontos kitérni rá még jobban. Ugyanis csemetéd akkor érti meg igazán, miért is lényeges, hogy rendet tartson, ha saját feladatot adsz neki. A legegyszerűbben úgy oldhatod meg, hogy rábízod szobáját. Hiszen az egyébként is saját birodalma. Természetesen eleinte segíthetsz neki, mert életkorának megfelelően, kezdetben egészen biztos, hogy nem fog tudni mindent egyedül megcsinálni. Amire viszont képes, azt meghagyhatod számára feladatként.

Először csak adogassa oda a játékokat Neked, te pedig felteheted a polcra. Ahogy nő, majd egyedül is menni fog. Így pedig legalább pakolás közben is együtt tölthettek egy kis időt. Bármilyen apróság is az, amit megcsinál, örülj. Lehet, hogy eleinte több időbe telik így a rendrakás. Viszont megéri. Gyermeked büszke lesz magára, és rengeteget fejlődik.

Ám egyet mindenképpen tarts szem előtt: sose ess abba a hibába, hogy idő- vagy türelemhiány miatt mindent elvégzel helyette. Mert ezzel csak azt éred el, hogy később sem lesz hajlandó összepakolni. Rosszabb esetben azt is gondolhatja, hogy semmire sem képes egyedül. Pedig pontosan tudod, hogy ez nem így van.

4 Vond be csemetéd a házimunkába

A saját kis kuckójának rendben tartását is jobban fogja értékelni gyermeked, ha mindemellett arra is lehetőséget adsz neki, hogy ne csak a „saját terepén”, a megszokott dolgai között mozogjon otthonosan. Ebben úgy támogathatod, ha bevonod őt a házimunkába. Mert a kicsik imádnak olyasmivel foglalatoskodni, mint a felnőttek. Ilyenkor azt érezhetik, hogy ők is felbecsülhetetlen részei a családnak.

A házimunka és a takarítás fejlesztő, valamint pozitív hatásairól már írtunk, ha részletesebben vagy kíváncsi erre, keresd bejegyzéseinket.

5 Alakíts ki jutalomrendszert

Ha igazán jól szeretnél hatni gyermekedre, és azt akarod örömét lelje a pakolásban, egyéb házimunkában, alakíts ki számára – vagy akár az egész család számára -jutalomrendszert.

Ennek sokféle módja van. Egyik legkönnyebben kivitelezhető fajtája, ha beszerzel egy fali táblát, majd jól látható helyre akasztod. Ezen vezetheted gyermeked feladatait, valamint azt is elvégezte -e őket. Minden elvégzett feladatért adhatsz jutalompontokat vagy jelzéseket. Amikor összegyűlt az előre meghatározott pont, jutalmul kaphat valamit csemetéd, vagy még jobb, ha közös programot szerveztek. Mehettek például fagyizni, állatkertbe, moziba vagy eltölthettek egy kis időt gyermeked kedvenc tevékenységével.

A jutalomrendszerbe az egyensúly kedvéért természetesen belevethetsz arra vonatkozó szabályokat is, mi történik akkor, ha egy-egy feladat – néhány figyelmeztetés után- nem készül el. De arra azért ügyelj, hogy hangsúlyosabb legyen az elérhető sikerélmény.

Ahhoz, hogy működőképessé váljon saját rendszeretek, lépésről lépésre vezesd be a hétköznapi rutinba, és mindenképp beszéljétek át közösen a szabályokat, következményeket, lehetőségeket. Így több gyerkőc esetén is sikeres lehetsz.

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek