A babák a legrégebbi játékok, amelyekkel gyerekek valaha játszottak. Már az ókori Görögországban is kedvelt játékai voltak a kislányoknak, akik a babákon keresztül könnyebben megérthették magukat és a körülöttük lévő embereket is a szerepjátékok segítségével.

Míg évezredeken keresztül a hagyományos nemi szerepek előírták, hogy a babák elsősorban lányoknak szólnak, mára bebizonyosodott, hogy a babákkal való játék fontos szerepet játszik a gyerekek érzelmi és értelmi fejlődésében.

A babázás napjainkban már nem jelent egyet egy miniatűr emberutánzat ölelgetésével. A babaházak megjelenésével a gyerekek a legapróbb részletekig újra átélhetik saját forgatókönyveik szerint a család és a közösség életét.

A lányok fiús szerepkörökben is helytállhatnak, a kisfiúk pedig a házaknak és a „férfias” kiegészítőknek köszönhetően könnyen belesimulnak a lányosnak tűnő játékba.

Ehhez ad fantasztikus élményt a Playmobil Dollhouse óriás babaház, ami hosszú éveken át lehet a gyerekszoba központi játéka.

A lányok is tudnak építeni

Sok szülő „fél” egy bonyolultabbnak tűnő, szöszölős játékkal előrukkolni kislányának. Az 592 darabból álló Playmobil Dollhouse óriás babaház is nagy falatnak tűnhet a méreteit tekintve, de hidd el, lányod egy zseninek fog tartani, ha egy ilyen nagyszerű játékkal leped meg.

Az igazat megvallva az óriás babaház összeszerelési útmutatója egyszerű, és ezért nem igényel napokat a felépítése. De ezt a kislányoknak nem kell tudniuk.

A gyerekek számára értékes tanulság, ha látják, hogyan készül el egy közös projekt, és hogy a lányok is tudnak építeni, nemcsak a fiúk. A szettben található barkácseszközök ügyes használatával azt is megtapasztalják, hogy nem feltétlen kell segítséget elvárni egy férfitól, ha valami meghibásodik a lakásban.

Ezt a leckét természetesen majd felnőtt korukban fogják kamatoztatni.

Lehet saját döntésem

A kisgyerekek tapasztalat híján hosszú éveken át ki vannak szolgáltatva a felnőttek segítségének. Sokáig tart a szocializáció időszaka, mialatt megtanulják a társadalmi elvárásokat, szabályokat és viselkedési formákat.

Ahogy nőnek, úgy kell kialakulni a saját személyiségüknek is, aminek egy fontos része, hogy legyen önálló elképzelésük, és tudjanak maguktól is döntéseket hozni.

Az óvoda, majd az iskola számos olyan helyzetet hoz majd számukra, ahol választás elé kerülnek, és dönteni kell. A Playmobil Dollhouse óriás babaház ezernyi lehetőséget kínál számukra a választásra.

A gyerekek maguk döntik el, hogy:

  • Melyik helyiséget hogyan fogják feldíszíteni?
  • Minek hol lesz a helye?
  • Ki lesz a felelőse az egyes házimunkáknak?
  • Hova kerülnek a bútorok?

A sort a végtelenségig folytathatnánk. Ami fontos, hogy a gyerekek szabadon dönthetnek.

A döntések során azt is megtapasztalják, hogy mindennek ára van. Ha nem jól döntenek, akkor összedől valami, vagy vita kerekedik belőle, amit meg kell oldani.

Ez az életlecke már egészen kis korban, a kisebb-nagyobb közösségekben is óriási előnyükre válik.

Az együttműködés minden problémán átsegít

Ha úgy döntesz, hogy megleped lányaid egy óriás babaházzal, elképesztő lesz látnod, hogy mennyi dolgot fognak a gyerekek megvitatni, elképzelni és megtanulni.

A viszonylag hosszúra nyúló játékidő alatt bámulatosan fejlődik a gyerekek szókincse és problémamegoldó képessége. Ráadásul bepillantás nyernek a felnőttek világába, és a saját fantáziájukra alakítják ezeket az élettapasztalatokat.

A babaház azon túl, hogy élmény vele játszani, egy olyan menedék, ahol a gyermeked biztonságos helyen tudja feldolgozni az élet problémáit és kihívásait.

A család számára nagy döntés lehet egy babaház megvásárlása, de ha tudod, mennyi mindent megtanulhat általa a gyermeked, már megéri a befektetést.

Nézd meg ezt a Playmobil Dollhouse óriás babaházat! Szerinted melyik szobát rendezné be elsőként a gyermeked?

Még több cikk

Játék munkagépek és a fiús szerepjáték 5 fejlesztő hatása

"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész [...]

Dacos a gyermeked? Így szelídítsd meg játékkal!

A legtöbb szülő többször is megküzdött már a problémával, hogy hogyan kezelje a dacos gyermekét. [...]

Empátiára nevelés a játékon keresztül

Neveljük empátiára a gyerekeinket?! Furcsának tűnhet a felvetés, ha úgy gondolunk az empátiára, mint egy [...]

A gerinckímélő iskolatáska kiválasztásának szempontjai – Spirit iskolatáskák

A 14 év alatti gyerekek gerince, hát- és hasizmai még nem fejlődtek ki rendesen, ezért [...]

A Bűbáj Webjátékbolt kínálata

Playmobil Dollhouse 70205 Óriás babaház
Playmobil Dollhouse 70205 Óriás babaház
Playmobil Dollhouse 5303 Málnahab babaház
Playmobil Dollhouse 5303 Málnahab babaház
Playmobil Dollhouse 5167 Hordozható családi ház
Playmobil Dollhouse 5167 Hordozható családi ház