- Hirdetés -EnchanTimals babák
MárkákBarbieEsélyegyenlőség és tolerancia: a 2020-as játéktrendek legfőbb üzenetei

Esélyegyenlőség és tolerancia: a 2020-as játéktrendek legfőbb üzenetei

A legújabb trendek szerint a játékgyártók egyik legfontosabb törekvése napjainkban, hogy támogassák a speciális igényű gyerekeket és elősegítsék a tolerancia kialakulását a játékokon keresztül.

Minden ember abban hasonlít, hogy más. A bőrszínünk, a származásunk, az életkorunk, a kultúránk, az esetlegesen megváltozott képességeink tesznek bennünket sokszínűvé. Ettől válik izgalmassá az élet és a másokkal való együttélés. Az egészen kicsi gyerekek mit sem törődnek ezekkel a különbségekkel, de ahogy egyre jobban felcseperednek, úgy válnak szembetűnővé a különbségek és a másságok. Óvatosabbá válnak, és távolságtartóbbak lesznek az „idegenekkel” szemben. A játék során azonban tanulható a tolerancia, és elősegíthető az interakció is.

Készségfejlesztés és szociális kapcsolatok

A nagyobb játékgyártók már felismerték, hogy a speciális igényű gyerekeknek olyan játékokra van szükségük, amik az ő képességeikhez vannak kialakítva. Olyan játékokkal rukkolnak elő, amik elősegítik a mássággal élők tanulását, miközben lehetőséget biztosítanak arra, hogy ne maradjanak ki a barátaikkal való közös játékokból sem.

A játékok a képességektől függően eltérőek. Vannak, amik az érzékszerveket stimulálják, mások a finommotorikus készségeket javítják, de olyan játékokkal is találkozhatunk, amik egyszerűen csak pihentetik a gyerekeket.

Légy önmagad! – A Mattel például már évek óta készít különféle bőrszínű és méretű babákat, a kínálat pedig most egy kerekesszékes és egy protézis lábú babával bővült.

A Sense & Focus játékot a Chicco neuropszichiáterekkel közösen fejlesztette ki azzal a céllal, hogy az állítható impulzusú fényekkel és hangokkal elősegítsék az érzékszervi fejlődést és a koncentrációt. A játékot ADHD-s és autista gyerekek igényeire is be lehet állítani.

A Haba egyik legújabb játékában a Feel and Race-ben kevesebb mező van a játéktáblán és minden játékos csak két bábuval játszhat. A tábla, a mező, és a figurák fejeinek kialakítása olyan, hogy a látássérült gyerekek számára is élvezetes és érintéssel is követhetni tudják a játék menetét.