- Hirdetés -EnchanTimals babák
Egyéb kategóriaEz történik, ha a gyereked kevés időt tölt a szabadban

Ez történik, ha a gyereked kevés időt tölt a szabadban

A vidéki tanyai mezőkön, a külvárosi zsákutcákban és a városi parkokban való barangolás, és a késő nyári estéig tartó kedves gyermekkori emlékek egyre inkább a múlté. A mai gyerekek a biciklit lecserélték játékkonzolokra, a gunyeszeket pedig iPad-ekre.

Egy a Michigani Egyetem Társadalomkutató Intézete által közzétett jelentés szerint Amerikában egy átlagos hat és 17 év közötti gyerek naponta mindössze hét percet tölt strukturálatlan szabadtéri játékkal. Ez 50 százalékos csökkenést jelent 20 év alatt. Más szóval, több mint egy generáció alatt az amerikai gyerekek feleannyi időt töltenek a szabadban. Ez a tendencia a mi gyerekeinket sem kerüli el. Sajnos.

Miért csökken a gyerekek szabadban töltött ideje?

Ehhez a csökkenéshez számos tényező hozzájárul. A több tanórán kívüli tevékenység és az iskolai nyomás következtében a gyerekek egyre inkább túlterheltek, és általában kevesebb szabadidejük van.

Jelentősen megnőtt a számítógéppel és a média szórakoztatásával eltöltött idő és a szülők is vonakodnak attól, hogy gyermekeiket felügyelet nélkül hagyják a szabadban játszani.

A friss levegőn töltött idő drámai csökkenése ’riasztotta’ az egészségügyi szakértőket, akik rámutatnak a szabadtéri játékok számos szellemi és fizikai előnyére.

A szabadtéri játékok előnyei gyerekeknek

Kimutatták például, hogy a zöldterületeken történő bármilyen időtöltés, legyen az egy séta vagy egy konkrét játék, csökkenti a gyerekekben a szorongást és a stresszt.

A természetes környezetben, felügyelet nélkül játszó gyerekeknek jobb az önbecsülésük (magabiztosabbak), kreatívabbak és könnyebben felismerik a kockázatos helyzeteket is. A szabadban rohangáló gyerekek ráadásul többet mozognak, és ennek köszönhetően náluk jóval kisebb a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának a veszélye, ami napjainkban népbetegségnek számít.

Milyen hatással lehet ez a tendencia a jövőnkre nézve?

Azt még kevésbé vizsgálják, hogy a gyermekek beltérben maradásának tendenciája milyen hatással lehet a jövő generációinak környezettudatosságára. A környezetvédők gyakran úgy beszélnek a fiatalokról, mint a természet jövőbeli sáfárai.

Vajon mi lesz a gondoskodás késztetésével és érzésével, ha gyermekeink egyre inkább elszakadnak a természettől?

A Cornell Egyetem kutatói a gyermekek természetben eltöltött idejének, a környezetbarát attitűdök, valamint viselkedések közötti összefüggést vizsgálva próbáltak választ adni erre a kérdésre.

Azt találták, hogy azok, akik 11 éves koruk előtt részt vettek olyan tevékenységekben, mint a táborozás, a vadászat, a horgászat, a túrázás és a szabad levegőn töltött játék, felnőttként nagyobb valószínűséggel tanúsítanak környezetbarát hozzáállást és viselkedést.

A szabadtéri játékokkal a bolygót is védjük

Az, hogy a gyerekeknek időt hagyjunk és adjunk a természeti világ felfedezésére nemcsak testi és lelki egészségük, hanem bolygónk egészsége szempontjából is kritikus fontosságú. Ha testközelből tapasztalják meg, hogy milyen érzés megmenteni egy a fészkéből kiesett madárfiókát, vagy hogy elültetnek egy fát, ami a létezésünkhöz nélkülözhetetlen oxigént termeli, pótolhatatlan. Megtanulják, hogy kis lépésekkel mindenki tehet az élhetőbb Földért, és ezt a szemléletet viszik tovább felnőttkorukra.

A szabadban töltött játék edzésben tartja a gyerekeket, lehetőséget teremt a pajtásakkal való interakciókra, fejleszti a nagymotoros mozgáskészségeket, és természetbarát szemléletet ad örökségül, amiért a jövő generáció is hálásak lesznek.

Mert játszani jó!

Iratkozzon fel még ma!

Értesüljön elsőként a friss cikkekről

Hetente friss témák, érdekességek

Hitelesen, szülőktől szülőknek

Exkluzív kedvezmények

Videóink

- Hirdetés -Playmobil Webáruház

Legutóbbi cikkek