- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukUnatkozik a gyerek? – 7 unaloműző játék aktív gyerekeknek

Unatkozik a gyerek? – 7 unaloműző játék aktív gyerekeknek

Kevés dolog frusztrálóbb egy szülő számára, mint amikor a ’rettegett’ unatkozom szót hallja a gyereke szájából. Talán azért, mert pontosan tudjuk, hogy egy halom tökéletesen jó játék van a szobájában, amik csak arra várnak, hogy játsszanak velük. Vagy talán azért, mert egyértelműen tőlünk várják el, hogy megoldjuk helyettük a problémát.

Egyetlen szülő sem akarja, hogy a gyereke órákon át unatkozva üljön vagy szenvedjen a lakásban, de hogyan lehet jól kezelni a gyerekek unatkozását?

Először is tudd, hogy az unatkozás jót tesz a gyerekeknek.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a mai gyerekek túlterheltek és túlzottan stimuláltak, ezért azt javasolják a szülőknek, hogy az unatkozó gyerekeket lehetőségnek tekintsék, ne pedig tehernek. Az az unalom elengedhetetlen a gyerekek számára, mert – akár hiszed, akár nem – fejleszti kreativitást és sok más egyéb módon is segíti őket a fejlődésben.

Amikor egy gyerek unatkozik, megtanulja, hogyan szórakoztassa el magát. Hagyni kell, hogy felfedezze a körülötte lévő világot és hogy egyedül tanuljon meg bizonyos dolgokat.

Ha hagyjuk a gyerekeket kicsit unatkozni, lehetőséget kapnak arra, hogy felfedezzék a saját érdeklődési köreiket, és innentől kap szárnyra a kreativitás és a szórakozás.

A szakemberek egy rész azonban azt vallja, hogy azok a gyerekek, akik látványosan unatkoznak, egyszerűen csak a szülői vagy a felnőtt figyelmet keresik. Az unatkozás tehát nem feltétlen azt jelenti, hogy a gyerek ráunt a játékaira, csak egy kis figyelemért sóvárog.

Ilyenkor elég sokszor csak néhány pillanatra összebújni a kanapén a gyerekkel, hogy aztán feltöltődjön és feltalálja magát egyedül is.  

Unaloműző játékok aktív gyerekeknek

Sportolás a szabadban

Ez nagyon egyszerű és kézenfekvő ötlet, de néha a gyerekeknek egyszerűen csak arra van szükségük, hogy valaki emlékeztesse őket rá. A kertben vagy a közeli játszótéren hidegben vagy melegben lehet labdázni, futkározni, tollasozni vagy ugráló kötelezni.

Nézd meg színes és vidám kültéri sporteszközeinket! Mindig jól jönnek egy unatkozó gyereknek.

Kocsimosás

A gyerekek szeretnek olyan feladatokat végezni, amelyekben felnőttnek és sikeresnek érezhetik magukat, és ez az ötlet tökéletesen illik ebbe a képletbe. A bónusz persze az, hogy szép tiszta lesz a család négykerekű kedvence is.

Kerékpározás

A gyerek életkorától függően a kerékpározás történhet a kocsifelhajtón fel és le, miközben szemmel tartjátok, vagy a környéken. Az idősebb gyerekeket már messzebbre is el lehet engedni, akik útközben szomszédos barátokkal is találkozhatnak, és órákig szórakozhatnak a szabadban. Pápá unalom!

Bújócskázás

Régi játék, de még mindig jópofa. Ez a játék ott működik, ahol több testvér is van a családban. Történhet a lakáson belül, vagy kint a szabadban.

Erőd, bunker, gunyesz

Mindegy, hogy nevezzük, az viszont tény, hogy a gyerekek szeretnek takaróból erődöket készíteni. Ez egy nagyszerű ötlet főleg a téli napokon, amikor mindenki bent ragad a lakásban. Hagyd, hogy gyermeked kedvére használja a párnákat, a takarókat és bármi mást, ami körülötte van, hogy megépítse a saját erődjét. Az építkezés után pedig egy zseblámpa és néhány mesekönyv garantáltan lefoglalja még egy ideig.

Tánc party

Okos dolog készíteni egy olyan lejátszási listát, amin rajta van a gyereked minden kedvenc dala. Amikor jön az „unatkozom” szöveggel, csak indítsd el a zenét! Mire kitáncolja és kiénekli magát, garantáltan eltűnik az unalom is.

LEGO® vadászat

A LEGO® vadászathoz négy darab színes papírra és sok a papírlapokkal azonos színű LEGO® blokkra lesz szükség. Kezdd azzal, hogy kirakod az asztalra a négy papírlapot (írd rájuk, hány darab kockát kell megkeresni), és elrejted a kockákat az otthonotokban. A játék addig tart, amíg gyermeked, vagy gyerekeid meg nem találják az összes kockát, és a megfelelő lapra nem rakják őket.

Ugye milyen egyszerű dolgokkal is el lehet űzni az unalmat? Segíts gyermekednek!

Mert játszani jó!