- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukÍgy csökkentsd otthon a kütyüzést

Így csökkentsd otthon a kütyüzést

Ma már az élet minden területén okos eszközökkel vesszük körül magunkat, és ezek a dolgok a gyerekekre is kihatnak. Ám rájuk hatványozottan negatívan is hathat, ha túl sokat telefonoznak, videójátékoznak vagy a neten lógnak. Ezért most adunk néhány tippet, miért és hogyan tartsd határok között a kütyüzést.

A most felnövekvő generáció kicsi gyerkőcei szinte úgy születnek, hogy értenek a telefonokhoz. Nekik teljesen természetes, hogy a szülők és a család többi tagja tabletet, okos órát, okos telefont és egyebeket használ. Egészen kicsi koruktól kezdve megszokják, hogy mini képernyőkről jönnek a mesék és a hangok, amiket közel lehet húzni a szemükhöz és az arcukhoz.

Bár a csemeték számára minden érdekes, ami ezekből az eszközökből áramlik feléjük, kutatások bizonyítják, hogy a gyerekeknek három éves korukig egyáltalán nem kellene interaktív vagy okos eszközzel testközelből találkozniuk. Mert az idegrendszerük ilyenkor még kifejezetten érzékeny, és ezek a tárgyak valójában többet ártanak nekik, mint használnak. Az egyéb egészségügyi vonzatokról nem is beszélve. Mert romolhat a hallásuk, látásuk és a testtartásuk is.

Nem állíthatod meg, de lassíthatod az ingereket

Mire gyermeked eléri az óvodás, kisiskolás kort garantáltan használni fog valamilyen kütyüt. A tinédzserkorát meg sem említve. Jobb, ha elfogadod ezt. Ugyanakkor azért nagyon sokat tehetsz, hogy kevésbé érintse szemed fényét a túlzott információáramlás, hiszen szülőként Te vagy az a személy, akinek még szabályozhatja a telefonhasználatot, legalább otthon.

Alternatív lehetőségek a kütyük helyett

Igaz, hogy a kicsiket nem egyszerű elcsalni a TV vagy az internet elöl, és ahogy növekednek, ez egyre nehezebb lesz, de azért még nem lehetetlen. Ajánl fel a telefon vagy tablet helyett más lehetőségeket, és ilyenkor te is tedd el a tiédet. Olyasmire gondolj, amit gyermeked szeret. Nem kell neki majd több százezres eszközöket vásárolnod, vagy méregdrága elfoglaltságokra beíratnod. Bőven elég lesz, ha elolvassátok a kedvenc könyvét, bicikliztek, pancsoltok, állatkertbe, játszótérre mentek vagy süthettek valami finomat.

Ezenkívül tarthattok pizsama partit vagy mozizást a kicsik barátaival. Ilyenkor a lehető legrövidebb időre kerüljenek elő a kütyük. Maximum egy-két fotó erejéig. Aztán irány a kertbe, a tábortűzhöz vagy társasozni, esetleg a pattogatott kukoricáért, mert itt a mesélés ideje.

A lényeg, hogy ha megteheted, már piciként szoktasd ahhoz hozzá, hogy van élet a kütyükön túl, és nagyszerű lehetőségek rejlenek a hétköznapokban.

Mi a helyzet a kamaszokkal?

Kis és nagy kamaszok esetében a telefon, a videós játék és az internet szabályzása már jóval nagyobb fejtörést okoz, de azért még nem teljesen reménytelen a helyzet. Viszont úgy érdemes kialakítani a telefon nélküli programokat, hogy ne érezze ezt senki sem büntetésnek. Vagyis a közös családi programot igyekezd úgy megszervezni, hogy kamaszod is örömét lelje benne.

Ha pedig semmilyen körülmények között nem tudod megmagyarázni, hogy a kütyük nélküli időtöltés nem bünti, törekedj arra, hogy megértesd vele az online jelenlét kockázatait. Beszélgessetek arról, hogy nem szabad bárkinek, bármit elárulnia magáról, és sose menjen bele olyasmibe még az interneten se, ami kellemetlenséget, kárt vagy problémát okoz neki. Ámbár érdemes ezeket az információkat úgy a tudtára adnod, hogy ne rémiszd meg, és ne lépd át a személyes „tini” terét. Azaz hallgassátok meg egymást, és biztosítsd arról, hogy bármi gondja akad, Veled nyugodtan megoszthatja.

Telefonmentes esemény vagy hely a hazában

A telefonhasználat szabályzása otthon kezdődik, ahogy sok minden más is. Tehát jó, ha legalább naponta egy olyan eseményetek van, amikor leteszitek a telefonokat. Vonatkozzon ez mindenkire, ne csak a gyerekekre, hanem a szülőkre is. Ilyen alkalom lehet például a vacsora, amikor együtt vagytok és beszélgettek. Ekkor senkinek, nekünk felnőtteknek sincs szükségünk a telefonokra.

Amint az látszik, a téma nem egyszerű, de némi leleményességgel fel lehet állítani mindenki számára elfogadható határokat. Főként akkor, ha együtt találjátok ki a szabályokat, kompromisszumokat, netán jutalmat a mentességért.

Emellett szervezhettek közös kirándulást, társasjátékozást, vagy olyan összejöveteleket, ahol kicsik és nagyok barátai is ott vannak.

Mert játszani jó!