- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukÍgy érd el, hogy szemed fénye örömét lelje a tanulásban

Így érd el, hogy szemed fénye örömét lelje a tanulásban

A tanulás, önfejlesztés bármely életszakaszról legyen is szó, nem mindig egyszerű feladat. Főként, ha a kisiskolás vagy a kamaszkort emlegetjük, netán olyan terület kerül szóba, amiben mi magunk sem vagyunk jók, esetleg gyermekünk ütközik nehézségekbe. Ám semmi sem lehetetlen, így az sem, hogy csemetéd örömmel vesse bele magát az új ismeretek elsajátításába.

Ebben a cikkben igyekszünk Neked tippeket adni, hogyan támogathatod gyermeked abban, hogy élvezze a tanulást.

Fogadd el gyermeked erősségeit és gyengeségeit is

Az első és legfontosabb lépés rajtad áll szülőként. Méghozzá, hogy elfogadd csemetéd olyannak, amilyen. Ez nem mindig egyszerű feladat, mind tudjuk. Ám sokkal kiegyensúlyozottabbá válhat a kapcsolatotok, ha nem a Te álmaidat akarod vele megvalósíttatani, hanem hagyod, hogy meglelje a saját útját és támogatod a keresésben.

Persze, természetes, hogy minden szülő okosnak, sikeresnek és boldognak szeretné látni gyermekét. De, ha a Te csemetéd erősségei nem abban rejlenek, hogy már kisiskolás korában Einstein-féle matematikai egyenleteket oldjon meg, olimpiai vagy doktori pályára készüljön, akkor ne erőltesd számára, a „mindig mindennek tökéletesnek kell lennie” hozzáállást. Inkább figyeld meg őt, leljétek meg együtt a saját kincsét, és terelgesd abba az irányba, amerre magától értetődő módon mennie kell. Még az sem baj, ha útközben lesz egy-két kanyar, kitérő, elágazás. A lényeg, hogy benned bízva, hozzád mindig mehessen tanácsért, ölelésért, zsebkendőért, ha könnyeket kell törölni vagy meleg kézfogásért, ha itt a gratuláció ideje.

Hangsúlyozd az építhető értékeit

Dicsérj és kritizálj diszkréten, de akár hibázott, akár valamit jól csinált, inkább az erősségeire koncentrálj. Igaz, hogy azt az oldalát, ami nagyon nem megy és kell a tovább lépéshez muszáj erősíteni, felhozni elfogadható szintre. De, ha akad ilyen tantárgy, akkor ebben az esetben még a kettesnek, az elégségesnek és az „éppen, hogy sikerült” vizsgáknak is szívből örüljetek.

Ha magadban tudatosítod azt, hogy gyermeked bizony (akárcsak bármelyik másik gyerkőc vagy felnőtt ember) hibázhat, nem tökéletes, de egyszeri, megismételhetetlen és értékes, akkor neki is könnyebb lesz a dolga már gyerekként és a későbbiekben is.

Tippek az élvezhető tanuláshoz

Mindezek után már könnyebben tudod majd támogatni abban, hogy jól vegye az akadályokat, és rugalmasabban tűrje a stresszt, ami ráragad a társaitól, a dolgozatok miatt, a tanárok vagy a saját magától adódó elvárások miatt. Így még néhány stratégiát is felállíthattok, ami lehetővé teheti az élvezhetőbb tudáselsajátítást.

Nézzük ehhez kapcsolódó tippjeinket

1 Engedd gyermeked lazítani

Szánjatok időt arra, hogy amikor hazaér csemetéd – főleg kisiskolásod a suliból – ne rögtön a házinak üljön neki. Legyen legalább néhány perce játszani, pihenni, mesélni. Ami pedig még ennél is fontosabb a folyadékbevitel és az ebéd (ha nem az iskolában ebédel) vagy a vacsora a tanulás miatt ne maradjon el, mert üres gyomorral rettenetesen nehéz koncentrálni kicsiknek, nagyoknak és felnőtteknek egyaránt.

2 Legyen az otthoni tanulásban is rendszer

Jó, ha van csemetédnek egy kényelmes, saját kis kuckója, íróasztala, ahol nyugodtan tanulhat. Vigyetek az otthoni tanulásba is rendszert, például haladhattok a könnyebbtől a nehezebb felé, vagy épp fordítva. De az otthoni tevékenységsorozatokban ne csak és kizárólag a tanuláson legyen a hangsúly.

3 Tartsatok szünetet

A lecke vagy a tanultak átbeszélése közben is érdemes szünetet tartani, legalább két eltérő tárgy között.

4 Jutalmazás másként

Bár sokan vélik úgy, hogy jutalmazni csak a kiváló érdemet illik, az ötös vagy esetleg a négyes jegyeket, elterjedőben van egy másik gondolkodásmód is, miszerint szülőként nem a jegyet kell(ene) értékeld, hanem a mögötte lévő igyekezetet. Vagyis ahelyett, hogy azt mondod: „Ha ötös lesz ez a dolgozat, elmegyünk pizzázni”, megpróbálhatnád ezt is: „Bárhogyan sikerül ez a számonkérés, elviszlek majd pizzázni, hogy megünnepeljük, hogy túl vagy rajta, mert láttam, hogy igyekeztél, becsületesen készültél.

Ezáltal megtaníthatod gyermekednek, hogy ne másokhoz mérje önmagát, és inkább az alapján értékelje az eredményeit, képességeit, mit tett értük, ne pedig az alapján, hogy az adott pillanatot tükrözve, jegyekben mérve mennyit érnek, esetleg mások szerint, mennyit érnek. Vagyis másként mondva: ezzel nem csak egy könnyebben megemészthető tanulási stratégiát állítotok fel, hanem megalapozzátok a pozitív értékrenden alapuló felnőtt létet is.

5 Tanulási módszerek

Amennyiben úgy érzed, gyermeked nehezen tanul könyvből, vagy az órai vázlatokból, segíthetsz neki érdekes és értékes tanulási módszereket találni, amiből aztán kiválaszthatja azt, amivel a legjobban boldogul.

Habár ez a megoldás inkább már kamaszoknak ajánlott, kipróbálható kisebbekkel is. A teljesség igénye nélkül sorolunk most föl párat:

a) Tanulókártyák: jó szolgálatot tesznek akkor, ha például fogalmakat kell elsajátítani vagy csemetéd már tanul idegennyelvet.

b) Gondolattérkép: akkor hat nagyszerűen, ha nagyobb összefüggéseket és résztémákat is át kell látni. De kisebb anyagokat is jól fel lehet vele dolgozni, Érdemes különböző színeket használni a papíron és akár nagyobb, plakátszerű ábrázolásokat végezni.

c) Hangfelvételes megoldások: Nem mindenki vizuális típus. Így vannak olyan emberek, akiknek az segít, ha visszahallgathatják többször a fontosabb részleteket. Erre pompás hatást gyakorol az, ha felmondjátok diktafonra vagy telefonra a legfőbb pontokat, és azt csemetéd meghallgathatja annyiszor, ahányszor szükségesnek tartja.

Bármelyiket is választjátok, vagy ha másik módszer mellett döntötök, a lényeg mindig az, hogy szabadon variáljatok, és gyermeked megtanulja az elsajátítandó dolgokat kötni valamihez. Akár a saját életéből merített példákon keresztül is.

5 +1 Engedd, hogy önállóan tanuljon

Eleinte, amíg megszokja az iskolát, feljebb lép egy-egy osztállyal valószínűleg szüksége lesz a magyarázatodra, segítségedre. Sőt, később is jó, ha rendelkezésére tudsz állni. Ha tartósabb nehézsége támadna, netán egy területtel komolyabban foglalkozna, és van lehetőséged, valamint anyagi kapacitásod, célszerű elgondolkodnod a magánórákon is.

Ám amennyiben jól boldogul egyedül, hagyd, hogy önállóan tanuljon, mert ez is növeli az önbizalmát. Mind tudjuk, hogy néha nehéz háttérben maradni, de ha nem igényli, felesleges mellette ülnöd, amíg tanul, kikérdezned, leellenőrizned a leckéjét vagy, hogy bepakolta-e minden holmiját a táskába.

Mert az önállóság, ha azt a gyermek kívánja és probléma nélkül meg is oldja, kincset ér, és ugyancsak segít az élvezetes tanulásban.