- Hirdetés -EnchanTimals babák
Egyéb kategóriaKönyvajánló: Berg Judit - Rumini

Könyvajánló: Berg Judit – Rumini

Amennyiben szülőként izgalmas történettel lepnéd meg kalandvágyó óvodás, kisiskolás, esetleg kiskamasz csemetéd, szeretettel ajánljuk figyelmedbe Berg Judit Rumini című könyvsorozatát, amely egy találékony, mindig tettre kész, okos hajósinas egérről és kalandjairól szól a Szélkirálynő fedélzetén.

Engedd meg, hogy ebben a cikkben bemutassuk Neked a kisegér történetének egy részét, keletkezését és a köteteket, valamint kitérjünk néhány érdekes információra a meseolvasással kapcsolatban.

A mese, mint a hétköznapok, a problémamegoldás és a lélek tükre

Ha szülőként, pedagógusként vagy egész egyszerűen gyermekekkel nap, mint nap találkozó személyként olvasod ezt a cikket, hasznos lehet számodra ez a kis kitérő, még mielőtt felszállnál a gyerkőcökkel közösen a Szélkirálynő tengerjáró fedélzetére, és elképesztő kalandokban lenne részetek.

Ugyanis mára már számos kutatás bizonyította, hogy a meseolvasás szinte csodákat művelhet a gyermeki lélekkel, elmével és fantáziával. Köztudott, hogy a mindennapos mesélés hasznos, ám a belső hatások sokszor elkerülik figyelmünket. Pedig már húsz-harminc perc meseolvasás vagy mesemondás képes erősíteni a csemeték önbizalmát, segíthet a problémáik kezelésében, és meghitt perceket csempészhet a szülő-gyermek kapcsolatba is. Ezenkívül rendkívüli módon fejlesztheti kicsik és nagyok szociális készségeit, érzelmi intelligenciáját, a szókincsbővítésről már nem is beszélve.

Akár népmesét, akár modern mesét választasz, mindkettő jól lekötheti szemed fénye figyelmét, az azonban fontos, hogy igyekezz minél inkább a korának megfelelő mesét választani. Emellett jó, ha figyelembe veszed érdeklődési köreit és azt is, éppen hol tart a lelki fejlődése. Habár ezeket nem mindig egyszerű megállapítani, érdemes lehet megfigyelni gyermeked, és tenni egy-egy próbát néhány mesével, köztük például Rumini kalandjaival is. Mert ebben a folytatásos meseregényben megjelenő történések, bizony sok kisgyermeket, de még akár felnőttet is elragadhatnak. Berg Judit, írónő a következőt nyilatkozta meséjével kapcsolatban:

„A Rumini-sorozatot alapvetően iskolásoknak ajánlom, bár érettebb nagycsoportosoknak is fel szokták olvasni. Reményeim szerint nagyon fordulatos, izgalmas, kiszámíthatatlan és vicces lett az eddigi összes rész. Szerepelnek benne jó és rossz egerek, különféle rágcsálók, baglyok, vérszívó denevérek, tengeri szörnyek és sosem látott szigetlakók. A tengerészek életét gyakran keserítik vagy segítik a beutazott világok lakói: elnyomott népek, vidám erdőlakók, kalózok, varázslók, szívtelen és jóságos uralkodók, rablók.”

Berg Judit, a Rumini szerzője

A nem mindennapi események közepette hétköznapi gondok, örömök, érzelmek és kapcsolatok kerülnek előtérbe. Így ez a matrózkaland tökéletes lélektükörré válhat, amit Te is használhatsz arra, hogy közelebbről megismerd csemetéd vágyait, érzéseit, erősségeit és esetleges elfogadásra, figyelemre váró tulajdonságait. Gyermeked ugyanakkor jó alapot kaphat érzelmeinek kezeléséhez, problémái orvosolásához és némi önismerethez is.

Meseolvasás és a rituálék

Ha igazán hatni szeretnél csemetédre, függetlenül attól, hogy Ruminit olvasol -e neki vagy sem, megfontolandó, hogy a közös meseolvasás köré építsetek fel rituálékat. Takarózzatok be, gyújtsatok meg egy gyertyát, igyatok egy pohár finom kakaót vagy olvassatok zseblámpával. Ezzel még inkább emelheted a hangulatot. Bár azt még mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a legfontosabb dolog, mégiscsak az együttlét. Ezért mesét sose olvassatok kapkodva, sietve az elintézendő teendők előtt futtában. A mese legyen az elcsendesedés és az egymásra figyelés eszköze.

Jóllehet Rumini nagyszerűen megfelel kisiskolások számára önálló olvasásra is, ha gyerkőcöd kéri, még akkor is olvashatjátok együtt, ha szemed fénye erre már régen képes egyedül.

Rumini kalandjai

Berg Judit Rumini című könyve
Berg Judit: Rumini

Most pedig térjünk rá végre a híres kisegér kalandjaira. Ha azt kérded magadtól, miért éppen ez a mese, a válasz nagyon egyszerű: a Rumini-könyvek elég kalandosak ahhoz, hogy kicsiknek és nagyoknak izgalmakat adjanak és élményekkel töltsék meg a mindennapokat, ám visszatér beléjük a harmónia és nem hagynak kételyt, frusztrációt a kisebbekben sem.

A vagány kisegér és társai sokféle állattal és lénnyel találkoznak útjuk során, ezért ezek a történetek megismertetik a gyerekekkel a világ sokszínűségét, de hagyják, hogy ők maguk vonják le a következtetéseket.

A sorozat eddig tíz folytatásos kötettel rendelkezik, mind-mind igényes illusztrációkkal lett ellátva. A könyvek érdekessége egyébként, hogy van olyan regény, amely kétféle változatban, különböző illusztrációval kapható, attól függően, hogy keménytáblás vagy puhafedeles. Az írónő ezt azzal magyarázza, hogy a külföldi kiadókat (mert a mesét lefordították angolra) könnyebb volt egy „kevésbé egeres” rajzokkal színesített könyvvel meglepni. Végül pedig úgy döntöttek, hogy elérhetővé teszik az új rajzokkal megjelent, ám eredeti, változatlan szövegű történeteket itthon is.

Habár első olvasatra Rumini inkább a fiúkat hivatott megszólítani, a kislányok is örömüket lelhetik a kalandokban, főleg, mert a későbbi részekben előbukkan jő néhány vagány, talpraesett, mindenre elszánt kisegér leányzó is.

A sorozat eddig megjelent kötetei

Az emlegetett tíz kötetből a legelső 2006-ban jelent meg, a legújabb pedig 2020-ban, de információink szerint van rá esély, hogy még lesz folytatás.

A kötetek időrendben:

  1. Rumini
  2. Rumini Zúzmaragyarmaton
  3. Rumini és a négy jogar
  4. Galléros Fecó naplója
  5. Rumini Datolyaparton
  6. Rumini Ferrit-szigeten
  7. Rumini a Fényvizeken
  8. Rumini kapitány
  9. Rumini Tükör-szigeten
  10. Rumini és az Elsüllyedt világ

Ezek közül természetesen jó néhányat megtalálsz webáruházunkban, és ha már ránk klikkeltél, a Rumini kalandjaihoz kapcsolódó játékokat se feledd. Hiszen kártyák és társasok örvendeztetik a kalandorokat, akik ezáltal még inkább beleélhetik magukat a történetekbe és szórakozva fejlődhetnek.

Mert játszani és mesélni jó!