- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukÍgy szerettesd meg gyermekeddel a zenét

Így szerettesd meg gyermekeddel a zenét

Ha szeretnéd, hogy csemetéd időben megkedvelje a hangszeres zenét, és szívesen fejlesztenéd ritmusérzékét, hallását, kommunikációs készségét, Neked ajánljuk ezt a cikket, hiszen a hangszeres játékoknak számtalan áldásos hatása van. Olvasd el bejegyzésünket, és tudj meg többet róla.

Ha volt már szerencséd gyermekedet zenés foglalkozások, játékok közben megfigyelni, eszedbe juthatnak a csillogó szemek, izgő-mozgó karocskák és lábacskák, amik éppen felfedezik a világ ritmusát. A zsizsegő természetességen nincs miért csodálkozni, hiszen a legkisebbekben még élénken él a magzati korban megélt élmény. Ezért van az, hogy már a babák is fogékonyak a kellemes zenére, ritmusra, mondókákra. Nézzük hát, hogyan is kezdődik minden.

Az anyaméh igazi ritmusos bölcső

A születés előtti időszakban kisbabád testednek ritmusára ring, érzékeli a légzést, a szívdobogást, a külvilágból érkező hangokat. A Te hangodat pedig különösen, hiszen veled áll a legszorosabb kapcsolatban, hozzád van a legközelebb, így már a terhesség alatt ritmusos közegben él és összhangban áll Veled.  Nem hiába lesztek az első perctől kezdve különös kapcsolatban, amelyet áthat a ritmus és a dallam. A magzati tapasztalatok pedig teljes természetességgel kihatnak a születését követő hónapokra, és ha elég figyelmet szentelsz a mondókáknak, zenének, nem lesz csemetéd számára idegen később sem ez a világ.

Tudósok kutatásokkal és kísérletezésekkel néhány éve alátámasztották azt a feltételezést, hogy léteznek magzati emlékek. Ma már ezen talán nem is csodálkozol, hiszen, ha jól megfigyeled kisbabád vagy visszagondolsz erre az időszakra, észreveheted emlékeinek jeleit. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az anyaméhben hallott dalokra és zenére élénkebben reagálnak a picik, mint azokra, amiket nem énekeltek nekik, hasonlóképpen van ez például a mesékkel is. Az is kiderült, hogy ezek a korai emlékek mind az anyához, mind a zenéléshez való kötődést erősítik. Éppen ezért érdemes már a várandósságkor énekelni, dúdolni, beszélni a pocaklakóhoz. Persze, ha éppen nagyobb gyerkőceidet terelgeted, és jelenleg nem vársz kisbabát, nem árt kicsit másként megközelítened a dolgot. Ekkor kerülhetnek elő a mondókák, versek és a játékhangszerek is.

A mondókáktól erősödik a biztonságérzet

A nyelvi játékok, gyerekdalok rendszert visznek a mindennapokba, főleg, ha tudatosan kötjük őket évszakhoz, napszakhoz, időjáráshoz, különböző alkalmakhoz, például születésnaphoz. Ezek fontosabbak piciknek és nagyoknak, mint gondolnád. Mert szinte rituálékká válhatnak az évek során. Ezek a pillanatok biztonságot adnak a gyerekeknek, mert tudják mi, mikor következik, és mert Te csak rájuk figyelsz.

Szerencsére sokféle szavalóból, mondókából, játékból vagy nagyobbaknak akár már egyszerű hangaszeres kottából válogathatsz. A babák, valamint a tipegő, de még az ovis korosztály is nagyon kedveli a lovagoltató, cirógató, ringató verseket, ráadásul ezek mozgásfejlesztésnek is kiválók. Önfeledt időtöltésként pedig még kapcsolatotok is erősödhet általuk.

Játékhangszerek és zenetanulás

Amint látszik a zenélés, éneklés kezdettől fogva pozitívan hathat az egészen kicsi gyerekekre is. Sokan ezért korán elkezdik megismertetni gyermekeikkel a különböző hangszereket. Persze a legjobb, ha igazi hangszerekkel barátkoztok, de az első lépéseket kísérhetik játékváltozatok, például gitár, szintetizátor vagy dob, amiket természetesen a webshopon is megvásárolhatsz.

A zene hatása az agy fejlődésére és a hétköznapokra

Képalkotó vizsgálatokkal sikeresen igazolták, hogy azok, akik hétéves koruk körül már tudnak valamilyen hangszeren játszani, később sokkal rugalmasabban kezelik az absztrakt fogalmakat, és jó eséllyel lesznek eredményesek többek között nyelvtanuláskor, hiszen idegpályáik élénkebbek, valamint a két agyféltekéjük közti kapcsolat erősebb. Ennek ellenére nem feltétlen kell rögtön elrohanni egy zeneiskolába, és beíratni gyermekedet heti többszöri hangszeres órára, mert ha kikényszeríted a zenetanulást, éppen ellenkező hatást érsz el.  Ugyanis teljesítménykényszerbe hajszolod csemetéd, és ahelyett, hogy megszerettetnéd vele a zenét, elidegeníted tőle. Ezért, ha azt akarod, hogy vonzódjon a hangszerekhez, zenéhez és inkább aktivitásnak, hobbinak vagy művészetnek tekintse, fokozatosan teremts alkalmat a zenélésre, hadd fényesedjen a pici agya, és előbb-utóbb ő maga fogja majd kérni, hogy zenéljetek.

Ha teheted tehátmár élete kezdetén, tedd részévé a zenét. Énekelj, dúdolj már magzati – és csecsemőkorban is a kicsinek. Később pedig akár elmehettek baba-mama ringató foglalkozásokra is, ez a közösség miatt is jót tesz Neked és a csöppségnek egyaránt. Emellett, ha szeretnél gyermekeddel otthon zenélni, tőlünk is beszerezhetsz jó néhány szuper szettet. De kreatív kezdeti módszerrel egyszerűen is készíthetsz játékhangszereket. Például úgy, hogy petpalackokba különböző dolgokat: rizst, babot, kavicsot, homokot, vizet stb. teszel és rázogatjátok, vagy csak dobolunk az asztalon.

Később pedig jöhet az igazi hangszerek lenyűgöző világa. Mert játszani jó.