- Hirdetés -EnchanTimals babák
Anyukáknak ajánljukÍgy teremts karácsonyi hagyományokat

Így teremts karácsonyi hagyományokat

Emlékszel még, milyen volt gyerekként a karácsonyi asztal körül ülni, vagy éppen ajándékokat bontogatni? Egészen biztosan fel tudod idézni az ünnepi illatokat, ízeket, a fenyőfa tűleveleit, a legszebb karácsonyi meglepetést. Sőt, az is lehetséges, hogy megőriztél néhány szokást és átadtad csemetéidnek, mert a szeretettel átszőtt hagyományok mély nyomat hagynak a lélekben.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk Neked, néhány gondolatot, hogyan teremts Te is kedves hagyományokat Karácsonykor, amik szemed fényeit ugyancsak elkísérhetik majd még felnőttként is.

Készítsetek közösen díszeket

Amennyiben az a szokás nálatok, hogy együtt díszítitek fel a fenyőfát, érdekes esemény lehet kicsiknek és nagyoknak az is, ha közösen készítetek apró díszeket, például kartonból hóembert, angyalkát, vagy dióból és tobozból cuki, természetes kreálmányokat. Nem is feltétlen szükséges, hogy ezek alakokat formáljanak, elég, ha pusztán lefestitek őket. Már az is csodásan mutat. Sőt! Saját fotóitokból is teremthettek díszeket. A lehető legegyszerűbben úgy tudjátok ezt kivitelezni, hogy előhívattok néhány képet és apró lyukat vágtok a tetején, majd átfűzitek egy szalaggal és rákötitek a fára. Ám, ha a fát esetleg a Jézuska vagy az Angyalkák hozzák, akkor nyugodt szívvel dekorálhatjátok a házat. Vagy ügyeskedhettek és szuper karácsonyi koszorút varázsolhattok asztaldísznek az ünnepi ebédhez.

Írjatok levelet vagy küldjetek képeslapot a barátaitoknak

Ha meglepnétek a barátokat szívhez szóló ajándékkal, nem kell nagy dolgokra gondolnotok. Elég, ha levelet vagy képeslapot küldötök nekik, lehetőleg kézzel írva, postán, hiszen ma már erre kevésbé számítanak az emberek. Ebben üdvözleteteket tehetitek, írhattok pár sort, hogy miért jó barátotok ők, vagy visszaemlékezhettek egy közös élményetekre. Amennyiben ilyesmire bíztatod gyerkőcödet, és támogatod, hogy ő is írjon a barátainak vagy egy-egy nem várt aprósággal örvendeztesse meg őket, a saját önbizalmát is erősíted és természetesen a barátokét is.

Süteménysütés és együtt főzés

Főzzetek-süssetek együtt. Ilyenkor érdemes olyan ételeket is készíteni, amit régen még a Ti nagyszüleitek főztek. Elő a családi receptkönyvet. Vagy, ha az nincs, és emlékszel az étel nevére, akkor akár az interneten is kikeresheted.

Amennyiben rendelkezésetekre áll már az a bizonyos családi receptkönyv, beleírhattok egy-két kedvencet Ti is. Ha pedig nincs ilyenetek, de szívesen süttök-főztök, ideje, hogy írjatok egyet. Ebbe évről évre fel lehet jegyezni a legfinomabb sütiket, ételeket vagy a nagyi receptjeit.

Családi fotóalbum

Szenteste vegyétek elő a fotóalbumot és nézegessetek képeket. Amennyiben szerepel benne olyan családtag, akit a gyerekek nem ismertek, meséljetek nekik róla. Így megemlékezhettek azokról, akik már nincsenek Veletek. Persze megtölthetitek újabb képekkel is az albumot, amit abban az adott évben készítettetek.

Karácsonyi mesék, dalok, filmek

Gyűjtsétek össze a kedvenc karácsonyi meséteket és olvassátok azokat esténként. De ugyanezt megtehetitek dalokkal, zenékkel és kinevezhettek egy-két napot a héten, amikor karácsonyi film maratont tartotok. Egész biztos, hogy ezt is élvezni fogja a család apraja-nagyja.

Itt a társasjátékok és kártyák ideje

Amikor együtt a család érdemes elővenni a társasokat vagy a kártyákat és játszani. Határozottan emlékszem, hogy gyerekkoromban mindig ezeket a pillanatokat élveztem a leginkább, és felnőttként sem hagynám ki a Cluedo-t, Monopoly-t, UNO-t vagy a magyar kártyát.

Még ezeken kívül is rengeteg kedves szokást felsorolhatnánk, és szinte biztos, hogy nálatok is bujkál jó néhány. Az pedig garantált, hogy csemetéidet nem csak örömmel töltik el ezek a percek, hanem fejlesztik is. Mert ezek által érzelmileg biztonságos környezetben nőhet fel, erősödhetnek családi és baráti kapcsolatai, és megtanulhatja kifejezni érzéseit. Hiszen a szeretetben eltöltött időnél nincs is jobb tanítómester!

Mert játszani jó!